Inte bara för att jag är ett nöt

En av mina vänner undrade lite över mina frukter och grönt och om man verkligen kan räkna jordnötter dit.
Det beror lite på hur man ser på saken. Egentligen tror jag att nötter ligger utanför och är ännu ett livsmedel som vi bör äta. Men jag bestämde mig för att räkna med nötter eftersom jag har svårt att få i mig den stora mängden, som ju egentligen ska vara 500 gram per dag och då alltså ska bli hela 15 kilo i månaden. Jag tror nog heller inte att potatis brukar räknas in här. Men jag har ändå valt att räkna potatis i de former då den verkligen är just potatis. Alltså räknar jag inte varken pommes frites eller potatismos. Om nu inte moset är något jag gör på plats så att säga och vet att det bara är mosad eller pressad potatis.

Det finns en stor studie gjord på vårdpersonal i USA. Totalt ingick drygt 76 000 kvinnor och nästan 42 500 män i genomgången, som för kvinnornas del omfattade perioden 1980–2010 och för männens del 1986–2010.
Det man kunde konstatera är att en näve nötter, ½-1 deciliter, dagligen minskar rsken för för tidig död. Det finns även andra studier som påvisat att kvinnor efter menopaus bör äta nötter dagligen.

Du kan läsa om studien här och  en länk till abstractet för originalstudien kan du hitta här. Det är med andra ord inget jag har hittat på bara för att jag gillar nötter. Naturligtvis bör man äta olika sorters nötter och självklart kan man inte äta 15 kilo nötter i månaden. Fast jag tror inte heller att man bör satsa på 15 kilo tomater eller 15 kilo gurka. Ett varierat intag tillför olika nyttigheter. 🙂

Det här inlägget postades i Fruktstunden, Livet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *