Tabula rasa, ett oskrivet blad

Nyårsafton har gått och vi är inne på ett nytt år, ett år som ligger helt och obrukat framför oss. Visst har jag planer, många planer, spännande planer. Men just nu är året alldeles nytt som en tabula rasa, ett oskrivet blad.

Jag hade bestämt mig i förväg att tillbringa nyårsaftonen hemma med katterna som enda sällskap. Jag behöver förbereda mig och ladda inför allt nytt i januari. Det kommer att bli många nya människor att lära känna, nya rutiner och nya vanor. Utöver arbetet har jag dessutom en hel del inbokat både privat och i volontär- och föreningsliv.

Precis som dagen innan började jag med att gå ner till badhuset, jag bor alldeles bredvid, och simma tusen meter.
När jag kom hem tog jag en kopp kaffe och sedan diskade jag, bäddade rent och gjorde en mindre städinsats. Sedan drabbades jag av akut trötthet och blev tvungen att sova ett par timmar.

Jag blev väckt av F som ringde. Vi bestämde att han skulle titta förbi en stund lite senare. Medan jag väntade passade jag på att bära ut fyra kassar retur. Eftersom jag är i det närmaste fanatisk återvinningssorterare så blir det snabbt väldigt mycket.

När F kom drack vi kaffe och pratade och efter någon timme skulle han vidare. Jag skulle ta tag i matlagningen inför kvällen åt mig och katterna.

Jag öppnade en flaska champagne, det var en halvflaska, och tog ett glas redan till matlagningen. Jag lagade fiskgratäng åt mig och kokt fisk åt pojkarna.

Medan jag åt tittade jag på Netflix, har börjat titta på en serie som jag inte sett tidigare, Blå ögon heter den och handlar om politik och spelet bakom.
Strax före midnatt slog jag om till svtplay och såg direktstreamingen från Skansen där Malena Ernman läste Alfred Tennysons Nyårsklockan, Ring out wild bells, från 1850. Den svenska översättningen är gjord av Edvard Fredin och gavs ut 1890, ett år efter hans död. På Skansen har man läst dikten varje nyårsafton sedan mitten av 1890-talet fram till 1956 då Anders de Wahl gick bort. Han hade läst den i radion fram till 1955, men det var inte han som läste på Skansen, det var istället en rad olika personer år från år. Sedan var det ett uppehåll fram till 1977 då Sveriges Television bestämde sig för att ta upp traditionen och sända den i TV. Georg Rydberg blev den första i raden av uppläsare.

Strax före midnatt började det smälla ordentligt utanför. Xanthos låg alldeles stilla och brydde sig inte, men Kingston blev lite orolig. Först var han nog bara nyfiken på vad som hände men när det höll på så länge märktes det att han också var lite rädd och jag var glad att jag var hemma och kunde prata lugnande med honom.

Nu vilar vi alla i sängen. Det är tyst, eller nästan i allafall, utanför och lugnet råder. Det gamla året är slut och ett nytt spännande år ligger framför oss.

sylvester-1100949__180

*Bild från Pixabay

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

Ett svar på Tabula rasa, ett oskrivet blad

  1. Ingrid skriver:

    Det låter som om du och pojkarna haft en lugn och skön nyårsafton. Nu får vi hoppas att det här nya året som ligger framför oss blir ett bra år på alla sätt och vis.
    Ha en god fortsättning på 2016!
    Kram, Ingrid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *