Det hände helt nyss

Mobiler, datorer och surfplattor. Vi använder dem varje dag. Tar dem för givna. Det är faktiskt svårt att föreställa sig livet utan internet, möjligheten att googla och att kommunicera via sociala media.

Den 12 mars 1989, alltså för exakt 30 år sedan, presterade engelsmannen Tim Berners-Lee, som då jobbade på forskningscentrumet CERN i Schweiz, en idé om nätbaserad informationshantering för sin arbetsgivare. Den första webbplatsen fanns på adressen http://info.cern.ch/ och skapades 20 december 1990 och publicerades för allmänheten den 6 augusti 1991.

Tim Berners-Lee utvecklade också den första webbläsaren, som gjorde det möjligt att surfa runt mellan de fåtal sidor som fanns. Vidare skapade han den första webbservern och första upplagan av HTML, det vill säga det språk som webbsidor skrivs med. I april 1993 beslutade CERN att släppa rättigheterna till www fria. Detta satte fart på webbens spridning och systemet kom att spridas över hela världen. (Källa: Wikipedia)

Tänk tillbaka 30 år i ditt liv, om du ens är så gammal. Vad gjorde du då? Hur kommunicerade du och hur skaffade du information?

För den unga generationen har internet ”alltid funnits”, men också för oss som varit med länge är det lätt att glömma att den här tekniska utvecklingen hände alldeles nyss.

*Bild från pixabay

Det här inlägget postades i Internet, Livet. Bokmärk permalänken.

3 svar på Det hände helt nyss

 1. Ingrid skriver:

  Ja, nog är det fantastiskt. För 26 år sedan fick jag gå på en kurs på Humanus för att lära mig hur vi (jobbet alltså) skulle kunna ha nytta av och använda Internet och om det var lönt att fler skulle gå de kursen. Det var nytt och det var revolutionerande och ett helt nytt sätt att tänka.
  Och i det stora sammanhanget hände det alldeles nyligen, det har du rätt i.
  Där i bokhyllan står nu Bonniers lexikon i 3 band, som var min livlina förr i världen när jag stötte på svåra ord som jag inte begrep. Jag tror aldrig att de blir använda igen.
  Kram, Ingrid

 2. Znogge skriver:

  Jag kan bara hålla med om att det är helt fantastiskt och snabbt har det gått. Numera är det en självklarhet för nästan oss alla och dagens barn vet liksom inget annat. Samtidigt kan jag märka att vi i skolan är tämligen sårbara när nätet ligger nere. Digitala läromedel fungerar inte och att skriva ut något går inte heller. Tack och lov så händer det väldigt sällan! Värre är det nog när dörrarna inte går att öppna med våra taggar. Tack och lov har två stycken var sin nödtagg för annars blir det verkligen skarpt läge.

  Kram och god kväll!

 3. Mösstanten skriver:

  En otrolig utveckling! I alla fall hade jag säkert inte trott på det om någon hade berättat hur det skulle bli. Undrar om vi får vara kvar i det här, eller om vi blir tvungna att gå tillbaka till rötterna igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *