Måndag och män på taket

Var uppe tidigt för att hinna före trafikstockningarna. Jag skulle möta upp vid stugan för att släppa in dem som skulle renovera min skorsten, täta rökgång och vedspis.

Jag åkte vid 05:30-tiden. Hade fått för mig att de skulle komma klockan 7. Men sedan såg jag att det stod 8 i mailet. Men de var där halv 8 så det var ju bra att jag var i god tid.

Jag tog en promenad bort till Hökarängen för att få en extra toalettnyckel gjord. Ville inte låna ut den enda jag hade eftersom den också går till sopmolokerna och till vägbommen. Blir så besvärligt om jag skulle tappa bort den.

Det var tät och bullrig trafik i stort sett hela vägen. Men det finns en del gröna oaser utefter vägen. Eller en bit ifrån i alla fall.

Det gick snabbt att få nyckeln gjord och på vägen tillbaka ringde jag och beställde rum på Stigbergsliden. Ska resa ner till Göteborg ett par dagar i september. bland anat, vilket är huvudsyftet med resan, ska jag gå på en föreläsning om Frida Kahlo. Eller panelsamtal ska man kanske kalla det. Men jag återkommer när det blir dags.

När jag var på väg hemåt till stugan fick jag syn på att man ska bygga en handelsplats. Ännu en.

Stockholm har många handelsplatser och det är få, om ens någon, som lönar sig. Det är svårt att få ekonomin att gå ihop även om stora delar av befolkningen ”shop till they drop”.
Det är sällan man behöver trängas i någon galleria eller affär numera. Möjligen inne i centrala Stockholm. Och så i Kista förstås, där är det alltid knökfullt med folk. Dessutom är det märkligt att man bygger fler och fler onödiga affärer samtidigt som vi ska känna skam för i stort sett allt vi gör numera. Är det något vi borde dra ner på så är det överkonsumtion!

Hur som helst så kom jag tillbaka till stugan. Gick in till grannen och fikade lite. Hon bjöd på äppelpaj.

Man hade hunnit riva den gamla skorstenen medan jag var borta och var i full färd med att mura upp en ny.

Jag åkte hem en stund, visste inte riktigt var jag skulle göra av mig medan de jobbade. Visst hade jag kunnat sätta mig och plugga i ett av rummen, men jag kände inte för det. Dessutom tyckte jag att Kingston verkat hängig på morgonen och ville kolla hur han mådde. Jag var inte jätteorolig eftersom jag vet att han är den av katterna som är mest morgontrött. Det är inte ovanligt att han inte vill gå upp om jag går upp tidigare än normalt. Han tycker som jag, att 10 kan vara lagom. Jag gick upp 05 och åkte 05:30. Inget för en trött kissekatt.

På vägen hem tog jag en sväng förbi Barkarby för att äta lunch. Det fick bli köttbullar igen, trots att jag åt det förra gången också.

När jag kom hem hade Kingston piggnat till och åt med god aptit. Jag gick ut på balkongen och pluggade. Skolan har inte börjat än, den börjar om en vecka, men jag läser lite i förväg. Det har jag igen senare då tiden är knapp.

Framåt kvällen åkte jag tillbaka till stugan för att se hur långt de kommit. Klockan var mycket och jag tittade bara och åkte sedan hem igen.

Visst är min nya skorsten snygg? Speciellt om man jämför med hur det såg ut innan. Jag vet inte om den är helt klar ännu eller om det ska sättas på något mer. Det visar sig.

När jag kom hem åt jag lite och började sedan titta på filmen om Frida Kahlo från 2004. Trots att jag är väldigt intresserad av hennes liv och konst har jag inte sett den tidigare. Hann väl helt enkelt inte med det medan den gick på bio.

Jag tittade på drygt halva filmen och gick sedan och la mig. Tidiga morgnar är inte min grej och jag var mer än trött.

Det här inlägget postades i Livet, Stugan, vår egen korkek. Bokmärk permalänken.

6 svar på Måndag och män på taket

 1. Znogge skriver:

  Så bra det blir med den nya skorstenen och dessutom är det viktigt att sådana saker fungerar på ett säkert sätt.

  Frida Kahlo är mycket intressant som konstnär och person. Ett tufft liv fick hon efter olyckan. Själv har jag inte sett filmen så tack för att du påminde mig om den. Den ska ses vid tillfälle.

  Kram och god morgon!

  • Kraka skriver:

   Frida Kahlo är mycket intressant. ”Upptäckte” henne och hennes konst i mitten av 1970-talet. Sedan dess försöker jag gå på utställningar och läsa det jag hittar om henne och hennes liv.

   Det var eldningsförbud redan då jag köpte mitt hus. Skulle renoverat redan förra hösten, men då fick kommunen för sig att de skulle göra sprängningsarbeten i stort sett bredvid.
   Ska bli skönt att kunna värma huset ordentligt under den kalla årstiden. Men nu ska det provtryckas igen och det är mer eller mindre omöjigt att nå sotningsdistriktet. De säger i telefonsvarare att man ska lämna medeelande så ringer de upp. Problemet är bara att de ringer aldrig upp. Synnerligen irriterande!

   Kram

 2. Ingrid skriver:

  Jag vet inte riktigt var och när jag såg filmen om Frida Kahlo, kanske var det på filmklubben för några år sedan, men jag blev väldigt fascinerad av berättelsen om hennes liv.

  Din skorsten ser ju väldigt stilig ut!
  Ha en fin dag!
  Kram, Ingrid

 3. Micke skriver:

  Härligt med en ny skorsten…farligt det där annars förstod jag redan som liten när det rök loss ordentligt i mitt föräldrahem en dag.
  Stigbergsliden ligger fint till där och ganska lagom centralt tycker jag. Känner flera som bor ovanför där.
  Tidiga mornar kan man ju helst vara utan 😉

  Ha det fint.

 4. Kraka skriver:

  Jag bor alltid på Stigbergsliden när jag är i Göteborg. Har bott där så många gånger att det känns som ett andra hem.

  Tidiga morgnar är inte min grej. Men ibland så måste man…

  Ha det gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *