Fem en fredag v. 34: Skifte

Fem en fredag är ett bloggtema hos elisamatilda. Du kan läsa andras inlägg eller skriva ett eget.
Du deltar genom att svara på frågorna i din blogg (eller genom en kommentar om du inte har en blogg). Lämna gärna en kommentar här så jag och andra kan hitta in till dig och läsa dina svar. Glöm inte att länka till elisamatildas inlägg så fler kan ta del av Fem en fredag.

 

 1. När senast gjorde du nåt drastiskt med ditt yttre?
 2. Har du bytt till varmare garderob än?
 3. När ändras säsongen till höst?
 4. Vad ser du fram emot med en ny säsong?
 5. Vad är något du nyligen ändrat åsikt om?

 

 1. Den 6 april 2020.
  Covidpatienterna rasade in på den intensivvårdsavdelning där jag jobbade och eftersom vi inte fick använda mössa till skyddsutrustningen, vilket man gjort på alla andra ställen där jag arbetat med covidpatienter, insåg jag att det skulle bli ohållbart att tvätta mitt långa hår efter varje arbetspass innan jag åkte hem. Jag hade långt hår som nådde en bit nedom BH-bandet. Nu klippte jag mig riktigt kort. Jag tror jag var den andra som klippte håret där jag jobbade på grund av pandemin. En av våra läkare var först. Håret är ett ställe där bakterier och virus sätter sig och kan leva där relativt länge. Att vi inte fick använda mössa berodde på att det var brist. De mössor som fanns behövdes inne på operationsavdelningen. Det var brist på allt. Jag jobbade en hel helg med min första covidpatient, instängd på en enkelsal, med vanligt munskydd. Vi hade ännu inte fått några FFP3 andningsskydd. Så här i backspegeln känns det otroligt att jag inte blev sjuk. Men just då, de första månaderna, var jag övertygad om att jag skulle dö och planerade min begravning och skrev in den i Vita arkivet.
 2. Jag byter nog egentligen inte garderob. Byltar på mig mer kläder bara. Blir det riktigt kallt har jag thermobyxor utanpå mina långbyxor och en tjockare tröja under jackan.
 3. Det är en bra fråga. Just nu känns det som höst. Kallt, blåsigt och regn. Men det är ju bara augusti fortfarande. Jag vill ju gärna se i alla fall första halvan av september som en sommarmånad.
 4. Mina nya filosofikurser och att vi ska få ha våra seminarieträffar på skolan.
 5. Jag är ordentligt förankrad i mina åsikter. Möjligen att jag bestämt mig för att engagera mig politiskt igen. Jag har haft en omladdningsperiod och tänkte väl att jag skulle lägga tid på annan föreningsverksamhet. Men nu känner jag mig ändå rätt taggad.

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

14 svar på Fem en fredag v. 34: Skifte

 1. znogge skriver:

  Bristen på skyddsutrustning var verkligen en skandal minst sagt! Än värre tyckte jag det var att en del därför sade att det inte behövdes. Tack och lov att den biten löste sig men jag kan verkligen förstå din oro. I Malmö kommun tillhandahölls det munskydd och visir på skolorna men inte i vår kommun. Det behövdes inte utan det räckte att hålla avstånd. Ha, säger jag bara!

  I normala fall tycker jag det brukar bli höst i slutet av september men här kom känslan i början av augusti. Tråkigt men sant. Jag som hade hoppats på sköna kvällsbad nu kan helt klart glömma det.

  Kram och god kväll!

  • Kraka skriver:

   Hela pandemihanteringen har varit svajig och i början var den helt galen. Vi fick ju till exempel höra att intuberade patienter inte kunde smitta så det behövdes inga andningsskydd. Självklart smittar de!
   Man fick ny information hela tiden som växlade utefter vad som fanns att tillgå som skydd.
   Hålla avstånd är det absolut bästa. Att hålla sig hemma likaså. Men i vissa yrken går det inte, man jobbar nära människor oavsett om man vill eller inte.

   Ha en fin lördag!
   Kram

 2. Geddfish skriver:

  ,Ja, nog ändrar man sig under pandemin. Dvs under andra omständigheter, man anpassar sig så smått, direkt eller efter hand.
  Så har jag också gjort.
  Kram!

  • Kraka skriver:

   Att ha varit mitt i stormen under en pandemi är både på gott och ont. Vi har lärt oss så mycket! Men det är otäckt hur information anpassas för att passa ekonomin. Finns det inte det man behöver, eller är för dyrt, så informeras man om att det inte behövs.
   Jag kan ju inte låta bli att undra varför Tegnell gör så många märkliga uttalanden, han trodde ju inte att det skulle bli ens en andra våg. Blir han tillsagd vad han får säga? För han är ju en duktig, välutbildad, erfaren epidemiolog. Ändå så säger han saker som går helt på tvärsan mot vetenskap och beprövad erfarenhet. Jag litar inte på ett ord han säger längre. Jag tror han är politikernas kasperdocka. Drar de i trådarna så dansar han.

   Kram

 3. Susjos skriver:

  Imponerad av ditt svar i fråga ett, att klippa sig för jobbets skull! Men såklart, fanns det inte mössor så. Tufft och strongt av dej!
  Lycka till med kurserna i höst och ha en fin helg!
  Kram

  • Kraka skriver:

   Det var ju bara att anpassa sig. Att klippa håret för hygienens skull var en liten uppoffring jämfört med att riskera att bli sjuk.
   Tack, jag ser fram mot min studiehöst.
   Ha en fin helg du också!
   Kram

 4. Robert W skriver:

  Jag har inte en aning om var du står politiskt, men oavsett det tycker jag att det är jättebra om många fler engagerar sig politiskt istället för att nöja sig med att gillamarkera inlägg på sociala medier.

  • Kraka skriver:

   Det håller jag med om. Att låta politiken ske på sociala medier är en styggelse.
   Jag gick med i SSU som 14-åring, har varit engagerad i Broderskapsrörelsen sedan jag var 16 år och har nu gått med i Reformisterna. Jag är en fast förankrad vänstersosse med starka sympatier för Piratpartiets integritetspolitik och en hel del av vänsterns frågor. Jag har kämpat med mig själv och funderat på att lämna partiet, men efter så lång tid av engagemang är det inget enkelt steg.

 5. Lillian skriver:

  Høsten kommer med nye farger i naturen. Når frosten ligger på morgenen og en må kle seg for å gå ut.

  • Kraka skriver:

   Jag älskar höstens vackra färger och de där dagarna med sol och hög luft. Nu regnar det hela tiden och är jämngrått.

 6. Paula skriver:

  Herregud! Har ju läst massor om hur vårdpersonal har haft det under pandemin, men detta lät som en rysare, på riktigt! Glad att du klarade dig trots alla dåliga odds.
  Jag har ett samhällsintresse men skulle aldrig orka/kunna engagera mig, jag är mycket mer sakorienterad än ideologisk.

  • Kraka skriver:

   Ja, oddsen var dåliga i början. Många kollegor blev svårt sjuka. Har haft förmånen att varken vårda arbetskamrater eller se dem dö. Känner flera som just fått göra det och de säger att det kommer de aldrig över.
   Att vägra vaccinera sig är ett hån och en provokation mot alla oss som kämpat under pandemin!
   Det finns många praktiska och sakorienterade uppgifter i politiken. Man måste inte vara en fullfjädrad ideolog.

   Ha en fin helg!

 7. Pingback: Va, är det redan fredag | Kraka

 8. Scylla skriver:

  Oj, ingen hos oss (Falun) hade mössa. Eller hade de det på IVA kanske? Eller på infektion? Jag var ju aldrig där. Jobbade bara på ”covidavdelning” (smittsamma men ej i behov av högflöde) enstaka veckor och mest med covidrehab – men de var ju inte smittsamma längre. Har faktiskt aldrig reflekterat över håret. Det borde jag ha gjort. Nu får jag lite ågren här på lördagseftermiddagen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *