Halal, gemenskap och julbord

Ikväll hade Broderskapsrörelsens Nätverk för troende socialdemokrater bjudit in till ett politiskt julbord. Vi var ett femtontal personer som åt ett halal-anpassat julbord, samtalade om religion och politik utifrån vad som skiljer oss åt med framför allt vad vi har gemensamt.

Jag träffade gamla bekanta, men framför allt lärde jag känna nya trevliga människor. Det är i det goda samtalet som vi kommer nära varann!

Sveriges Kristna Socialdemokraters Förbund – Broderskapsröreslens ordförande Peter Weiderud pratade utifrån den kände psykoanalytikern och filosofen Erich Fromms religionsperspektiv på vad som skiljer en högerkristen och en vänsterkristen.

Den som har ett högerperspektiv på religion utgår från vad han/hon kan ha för personlig nytta av sin religion medan den som har ett vänsterperspektiv ser utifrån vad han/hon kan göra för sina medmänniskor. Den kristna högern hävdar ofta att de har sanningen, medan vi i den kristna vänstern söker sanningen och därför gärna har dialog med andra som har andra religioner och andra perspektiv.

Sveriges Kristna Socialdemokraters Förbund - Broderskapsrörelsens ordförande Peter Weiderud

 

Det här inlägget postades i Länkat från Krakas halvsekelblogg. Bokmärk permalänken.

4 svar på Halal, gemenskap och julbord

 1. sladdertackan skriver:

  Varför måste religion vara politisk? Jag trodde att en religiös människa försökte vara god utan att se till sin personliga vinning. Men jag har ännu inte hittat något sådant samfund …

 2. Kraka skriver:

  Det är precis det som är skillnaden mellan högerkristna och vänsterkristna.
  Vi som är kristna socialister menar att det är vår plikt att arbeta för fred och rättvisa, en bättre värld för ALLA människor.
  Religionen i sig är inte politisk, men allt i samhället är politiskt, om än inte partipolitiskt. Det är varje människas plikt att ta ansvar för vårt gemensamma samhälle och att ta hand om varann.
  Att du inte hittat något samfund som motsvarar dina förväntningar beror nog på att samfund består av oss vanliga människor med fel och brister. Vi är alla olika och någon som aldrig gör fel och alltid är god kan du knappast finna bland människor. Kan det vara så att du vill att det bara ska vara gudar i samfunden? Vi andra får göra så gott vi kan.

 3. Lilla Lobelia skriver:

  Är det verkligen så enkelt? Att prata om höger- o vänsterkristna, det är ju att göra religionen politisk? Och jag då, som politiskt är liberal blir jag liberal-kristen då? Jag gillar oxå fred och rättvisa, men är medlem i en kyrka där rättvisa tydligen inte gäller kvinnor som är kallade att predika och män o kvinnor som är kära i någon av samma kön (särskilt i det stift där jag bor är det i stort sett bara kring dessa frågor man hör något om kyrkan). Så, jag blir lite tveksam… Intressant ämne är det i alla fall – vilken bra diskussion det skulle kunna bli!

 4. Kraka skriver:

  Tro och livsåskådning är aldrig enkla frågor.
  Utrycket liberal-kristen finns inte. I alla fall inte officiellt. Som liberal kan man vara både högerkristen och vänsterkristen.
  Jag diskuterar gärna frågan senare och Göteborgs stift diskuterar jag gärna privat. 🙂
  Ha en bra dag! Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *