Kulturfyra om heliga böcker

Kulturbloggen finns något som heter Kulturfyran. Den här handlar om heliga böcker.

1. Har du läst Bibeln eller delar av den? Har du i så fall någon favoritdel?

2. Har du läst något ur andra religioners skrifter?

3. Vad betyder religion för dig? Vad associerar du ordet religion med?

4. Finns det någon bok som för dig är så viktig som Bibeln är för kristna, eller som inspirerar dig i dina livsval?

 • Jag har läst stora delar av Bibeln. Johannes uppenbarelse, även kallad Uppenbarelseboken, var min absoluta favorit under ungdomsåren och det är fortfarande en av favoriterna. Men numera är det väl inte direkt hela böcker i Bibeln jag håller som favoriter, utan enskilda berättelser.
 • Ja, delar av Koranen och delar ur Bagavadgita. Gamla Testamentet i Bibeln är dessutom den judiska religionens skrift.
 • För mig betyder religion att man ställer sig frågorna om meningen med livet, vad vi har för uppgift, varifrån vi kommer och vad som händer efter döden. Man behöver alltså, med min tolkning, inte tillhöra någon etablerad religion för att ses som religiös. Alla människor ställer sig nog dessa frågor någon gång i livet och är ur den synvinkeln religiösa. Som skapelser till guds avbild har vi det religiösa nedärvt i oss.
 • Eftersom jag är troende kristen är Bibeln viktig för mig. Men Bibelns texter ska tolkas utifrån den kontext då de skrevs och formuleras om till den tid vi lever i. Bibeln är min inspirationskälla där jag hämtar kraft till mitt dagliga arbete och mitt engagemang.
Det här inlägget postades i Kulturfyra. Bokmärk permalänken.

3 svar på Kulturfyra om heliga böcker

 1. ABC skriver:

  Hej,
  Jag är inne hos dig och läser lite då och då.

  Jag tror också att alla människor någon gång hamnar i existensiella frågeställningar, jag har gjort det många gånger. Jag är inte alls religiös men jag anser att jag är andlig, det finns en skillnad där.
  Religion är en konstuktion av män som vill ha makt. Den Jesus som beskrivs i bibeln är också en konstruktion.
  Jag håller på med ”De gnostiska evangelierna” och ”Jesusskrifterna” som rent vetenskapligt har bevis för detta.

  Jag tror att många har behov av att tro på något. Jag tror att detta ”något” finns men att det inte alls liknar det som skrivs i bibeln.

 2. TC skriver:

  kul kulturfyra, jag återkommer 😀

 3. Borthy skriver:

  Hej. är supertrött och eländig nu. har läst lite här och där men naturligtvis för lite. Orkar inte svara eller ta stälning till svar precis just nu. Vill dock sända dig en kram! Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *