Undergång – en upplevelse

Sent om sider kom jag iväg. Kände att jag skulle ångra mig om jag missade den stora utställningen om Titanic på Sjöhistoriska.

Det var en riktig totalupplevelse att gå runt och titta på bilder, föremål och samtidigt lyssna på audioguiden som berättade om fartyget, människorna som arbetade på båten och passagerarna.

Det fanns brev och vykort som passagerare skickat innan de for iväg från Southampton. Det fanns föremål och dagböcker som man hittat på kroppar som bärgats. Det fanns berättelser från överlevande. Ett stort isberg fanns där man kunde lägga handen för att på så sätt känna sig in i hur kallt det var att hamna i vattnet. Vi fick också veta att om man hade sett isberget bara några sekunder tidigare så hade man kunnat manövrera undan, för det var så nära att man hade klarat att gira från isberget. Men det tog bara trettio sekunder, en halv minut, från att man såg faran tills man slog back i maskinen. Men då var det redan för sent.

En timme och en kvart tog det för mig att lyssna mig igenom utställningen, som avslutades med stora väggplancher med namnen på alla dem som avled i den stora katastrofen.  Det här var ingen utställning som man gick oberörd ifrån!

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

8 svar på Undergång – en upplevelse

 1. snorkfröken skriver:

  Men åh, jag VILL också se den.
  Hur länge pågår den, vet du det?
  Kan tänka mig ett sthlmsbesök enbart för att se utställningen faktiskt.

 2. Kraka skriver:

  Tråkigt nog var det sista dagen igår. Den har pågått länge, sen i maj tror jag, men jag har inte haft tid att se den innan.

 3. Corleonia skriver:

  Fantastiskt att det ha gått att bevara allt detta material så man får förmånen att se, allt detta. Undrar om det är en sådan utställning som drar på turné, ska kolla runt lite, jag vill också se den, men har missat att den pågick i Stockholm.

 4. Kraka skriver:

  Ja, den turnerar till något annat land nu. Kommer inte ihåg vart den ska, men du kan säkert maila Sjöhistoriska och fråga.

 5. Corleonia skriver:

  Ajdå, annat land – det är verkligen synd att man missade detta.

 6. Kraka skriver:

  Ja, det var synd! Det var verkligen en sevärd utstälning och den största någonsin i Sverige.

 7. Singelpappan skriver:

  Det låter intressant. Synd att jag missade den.

 8. Kraka skriver:

  Ja, det här var verkligen en utställning som det var synd att missa…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *