Kulturfyra om rymden

Kulturbloggen finns något som heter Kulturfyran. Den här handlar om rymden.

1. Om det gick lätt att resa i rymden; vart vill du åka då?
2. Tror du att det finns liv i rymden?
3. Vilken är din favorit bland berättelser om rymden eller science fiction?
4. Vad tänker du på och associerar till när jag säger ordet: stjärnor.

 • Om det gick lätt att resa skulle jag nog vilja resa runt lite till olika planeter. Men om jag bara fick välja en plats så skulle det nog vara Saturnus med de vackra ringarna.
 • Ja, det är väl klart att det finns liv i rymden! Varför skulle det inte finnas liv där?
 • Jag har ingen favorit, tycker att de flesta filmer (och troligen böcker) är rätt stereotypa med krig mot fientliga rymdcivilisationer. Min vän från Mars, Mork och Mindy och ET är väl det närmaste man kan komma sympatiska beskrivningar av varelser från rymden.
 • Stjärnhimlen en mörk, klar natt. Det är inte så ofta vi storstadsbor har chansen att verkligen se himlen och alla stjärnorna eftersom stadens ljus stör. Som tonåring hade jag förmånen att få besöka Saltsjöbadens observatorium en sen kväll och få en alldeles privat visning, bara för mig. Det är ett minne för livet!
Det här inlägget postades i Kulturfyra. Bokmärk permalänken.

3 svar på Kulturfyra om rymden

 1. Corleonia skriver:

  Även jag har ”hittat” in till Kulturbloggen, jättebra sida 🙂 länkar till den även från min blogg. Och så har jag börjat prenumerera på en tidning som heter ”Vi Läser”. Handlar om böcker och författare och lite övrigt om kultur. Har du sett den? 4 nummer på ett år, för 229 kr.

 2. David skriver:

  Nu måste jag invända, som litterärt SF-fans så måste jag påpeka att boklitteraturen har bra mycket mer mångfald än hollywoods infallsvinklar.

  Läs Learning the world av Ken Macleod för en bra och genomtänkt spinn på utomjordingar. Justina Robsons Natural History, för ännu ett tips. Charles Stross Singularity Sky är också riktigt rolig. Nu är det i och för sig inte så att en övergripande del av den litterära SF som finns som över huvud taget handlar om utomjordingar. Fast där är några intressanta exempel där det temat ingår. Spin av Robert Charles Wilson är också en intressant infallsvinkel på kontakt med utomjordingar.

 3. Kraka skriver:

  Ja, jag är övertygad om att litteraturen har en massa bra infallsvinklar. Men eftersom jag inte är bevandrad i SF-litteratur så får jag väl tyvärr hålla mig till att uttala mig om det jag känner till. Ska försöka sätta mig in mer i ämnet när jag hinner.
  Tack för tips på litteratur!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *