Vård för den som har råd

Metro har idag en artikel om unga som opererar sina synfel. Det blir allt vanligare att man opererar sina ögon, och förutom att det är dyrt, så vet  man ännu inte vilka bieffekter det kan ha på lång sikt. I artikeln säger man att god syn blivit en klassfråga. Det må så vara, men för de flesta har istället glasögon blivit billigare. Om du inte behöver specialglas så kan du idag få ett par standardglasögon för under 500 kronor. I stort sett alla optiker har numera olika varianter på rabattsystem. Själv tillhör jag tyvärr dem vars glas kostar så där runt 3000 kronor per styck och sedan tillkommer ju bågarna förstås. Det är en mindre förmögenhet jag bär på näsan och det är tur att man kan försäkra dem de två första åren.

Men det är inte bara ögon man opererar på egen bekostnad, det görs mängder med operationer av olika slag där patienten betalar för sin operation med egna pengar och för den som inte har råd att lägga upp summan kontant så erbjuds lån med många gånger ganska hög ränta. Det kan röra sig om allt från tandimplantat, korrigerande kirugi, ortopediska operationer till operationer för viktnedgång, till exempel gastric bypass. Jag frilansar ju en hel del och får på så sätt insyn i en vårdvärld så helt annorlunda en den på våra allmänna sjukhus. För mig är det helt klart en möjlighet att se och lära mig saker jag knappast skulle kommit i kontakt med annars. Men det finns en hel del man kan fundera på, speciellt när riskfylda operationer görs på tveksamma indikationer, och om det är bra eller dåligt på lång sikt får tiden utvisa…

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

2 svar på Vård för den som har råd

 1. Borthy skriver:

  Håller med.
  Allra värst tycker jag ändå det är om folk som inte har råd att ta hand om sina tänder. Det har verkligen blivit en klassfråga.
  Förstå vad ont det gör när man inte kan vårda sina tänder.

 2. sladdertackan skriver:

  Jag är mycket misstänksam mot operationer för viktnedgång. Vad händer när personen blir gammal? Många människor får minskad aptit och kanske svårt att äta på äldre dar. Det kommer visst ett program på TV om viktoperationer i veckan. Jag har en överviktig dotter, som jag är orolig för.

  Tandimplantat är tyvärr något som jag behöver göra. Jag har skjutit upp beslutet många år redan p.g.a. kostnaden, men tänder är viktiga. Jag har fått infektioner under tänderna p.g.a. dåliga rotfyllningar och man har försökt rensa uppifrån genom operation, men det har inte lyckats. Så nu hoppas jag att det kommer att gå bra med implantat, men man har ju inga garantier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *