Skillnad

Vilken skillnad det är när jag inte måste gå upp mitt i natten. Inte för att jag sov så länge idag heller, gick upp vid sju, men det är ändå inte som att behöva kliva upp vid fyra (om jag åker bil). Vill jag åka kollektivt är det klockan tre som gäller.
Igår morse var jag så trött att jag blev tvungen att sova tio minuter i bilen innan jag orkade kliva ur och gå till min arbetsplats. Kan återigen konstatera att jag är en B-människa och tidiga morgnar knäcker mig.

Det finns en uppdelning i A- och B-människor vad gäller dygnsrytm. Det är våra gener som bestämmer om om vi är A- eller B-, A är morgonpigga och B är nattmänniskor. Man kan också vara A eller B i varierande grad. För de mest utpräglade B-människorna kan dygnet vara förskjutet hela 4 timmar.
A-människor är morgonpigga vid 05-07-tiden men har svårt att vara vakna efer klockan 22. B-människor är utmattade på morgonen men är istället pigga och allerta långt in på natten.
Arbetslivet och samhället är till största delen anpassat efter A-människors dygnsrytm. När man tvingar B-människor till en A-rytm bygger de ofta upp ett stort sömnunderskott.
Det finns en hel del forskning om det här, men jag väljer att länka till VitaViva-info:s sida om sömn eftersom den är väldigt lätt att förstå även för den utan medicinska specialkunskaper. Men googla gärna runt lite själv om du är intresserad av ämnet sömn.

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *