Långfredagsgudstjänst i Tyresö kyrka

Den här påsken har jag tänkt att gå på alla påskgudstjänster för att få en helhet. Det har jag nog inte gjort sedan tonåren vad jag kan minnas. Ofta jobbar jag under påsken och möjligen hinner jag med en eller två gudstjänster. I år är jag ledig hela påsken.

Igår var jag på Skärtorsdagsmässan i Kista kyrka. Idag gjorde jag en lite längre utflykt och åkte till Tyresö kyrka för Långfredagsgudstjänst.

I Tyresö församling är Michael Öjermo kyrkoherde. Michael var kyrkoherde i Kista församling innan församlingen lades samman med Spånga. Hans predikningar är något alldeles extra.

När det är dags för predikan kliver Michael fram med ett papper i handen. ”Det är över nu” säger han, ”Inget fick jag med mig, utom det här pappret”.
Han fortsätter sedan att berätta vad som finns antecknat på pappret. Det är födelsedatum och hans dödsdag. Det är några viktiga händelser, men dem minns han ändå. Men framför allt står där saker som han skäms för. Saker han inte borde gjort, saker han inte borde sagt.
”Tänk om jag kunde få lämna ifrån mig den här lappen” säger han. ”Det vore så skönt att slippa den”.

Sedan blir det som en scenväxling då han förflyttar sig ner i kyrkgången. ”Det är här han kommer gående” säger han. ”Det är här folket står för att se honom på väg till att korsfästas”.
När Jesus kommer gående där förbi, det är då han får sträcka fram sin papperslapp och bli av med, inte bara en papperslapp, utan alla de saker han ångrar.
Det är när Jesus kommer förbi som vi alla får lämna ifrån oss det vi bär på och bli befriade från det som tynger oss och få verklig frihet.

Jag var trollbunden under hela predikan. Michael har förmågan att placera Bibelns budskap här och nu, mitt i det brusande livet på 2000-talet. Ordet blir verkligen levande och något mer än bara ord.

 

 

 

Tyresö kyrka

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

Ett svar på Långfredagsgudstjänst i Tyresö kyrka

  1. Ingrid skriver:

    Jag har faktiskt tänkt att jag skulle vilja följa påskens händelser i kyrkan. Jag gjorde det som barn och sedan när min dotter gick och läste. Men i år blev det inte så. Jag får väl satsa på nästa år kanske.

    Ha en fin fortsättning på långfredagskvällen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *