En bästis i bokvärlden – Bokbloggsjerka 14-17 juni

Bokbloggsjerka handlar, som det låter, om böcker.  Varje fredag till måndag skriver ett antal bloggare utifrån en given fråga. Veckans fråga är: Vilken karaktär önskar du skulle vara din allra bästa vän och varför? Om du klickar på länken hittar du de andra som också svarat på frågan.

Det här tycker jag är en riktigt svår fråga och jag har funderat fram och tillbaka och i tanken gått igenom en massa av de böcker jag läst.
En stor del av de böcker jag läser, eller lyssnar på, är deckare, polisromaner eller liknande och hur trevliga jag än kan tycka att flera av de kvinnliga poliserna är så skulle jag inte vilja ha dem som nära vän i verkliga livet.
En annan person jag verkligen beundrar och som är lite av en idol för mig är Claire Beauchamp Fraser. Men hon är nog inte direkt typen som har väninnor inbillar jag mig.

Efter mängder av tankemöda har jag bestämt mig för att i nuläget välja Cecilia Lund, huvudpersonen i Katerina Janouchs böcker om barnmorskan Cecilia och hennes liv.
Att jag väljer henne är för att vi, trots många olikheter i vår livssituation där hon har stor familj och är gift medan jag är singel med ett utfluget barn, har en hel del gemensamt.

Det finns, vad jag vet, inte så många böcker med en huvudperson som arbetar natt i vården. Att möta människor i intima och livsavgörande ögonblick är speciellt och att göra det under nattens spröda timmar är än mer speciellt.
Cecilia är barnmorska och möter i de flesta fall människor i livets glädje, även om det kan vara nog så dramatiskt när en ny människa kommer till världen. Själv möter jag, som intensivvårdssjuksköterska, oftare människor i livets sorg och då någon istället lämnar det jordiska.
Vi delar också den speciella livsstil som det innebär att vara vaken då de flesta sover och sedan på vägen hem möta alla dem som är på väg till jobbet när vi själva är på väg hem för att sova.
Jag tror jag skulle tycka mycket om att umgås med Cecilia och även att göra saker tillsammans med henne och hennes familj.

De böcker som kommit hittills om Cecilia Lund är: Bedragen, Systerskap, Hittebarnet, Tigerkvinnan, Modershjärtat och helt nyss har Nattsländan kommit ut.

Det här inlägget postades i Böcker, Bokbloggsjerka 2013. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *