Om jag hade pengar – Bokbloggsjerka 6-9 september

Bokbloggsjerka handlar, som det låter, om böcker.  Varje fredag till måndag skriver ett antal bloggare utifrån en given fråga. Veckans fråga är: Vad skulle du göra om du plötsligt blev fem miljoner kronor rikare? Om du klickar på länken hittar du de andra som också svarat på frågan.

Fem miljoner kronor är inte så myclet pengar som man först tror. Jag skulle utan vidare kunna sätta sprätt på dem ganska snabbt och ändå skulle de inte räcka fullt ut.

Jag drömmer om en bostad med utsikt över vatten. Allra helst skulle jag vilja bo högst upp i ett speciellt hus i Stockholm, jag tror att man ser vatten därifrån efersom det är så pass högt och inte alltför långt från vattnet både vid Slussen och vid Årstaviken.
En 2:a i det huset skulle nog bränna hela summan så jag väljer, att tillsammans med det jag får för min nuvarande lägenhet, lägga en ordentlig handpenning.

Jag skulle också ordna till en resefond åt mig så jag aldrig mer skulle behöva fundera på finansieringen av mina resor när jag längtar ut. Med en miljon bra placerad skulle jag kunna resa för avkastningen.

Katter ligger mig varmt om hjärtat och jag skulle därför ge ett större bidrag till Kattstallet i Stockholm. Hur stor den summan skulle vara låter jag däremot förbli en hemlighet.

Självklart skulle jag också ge något, eller göra något, för min son. Han är alltid den som ställer upp för mig och finns till hands i vått och torrt. Vi har pratat om att äga ett torp tillsammans så det är en möjlig lösning.

Ja, som ni ser försvann de där miljonerna snabbt. Det är märkligt hur pengars värde förändrats bara under min livstid. Jag minns när man såg 10 000-kronorsfrågan på TV och de som klarade sig hela vägen vann en riktig förmögenhet. Idag är 10 000 riksdaler inte mycket pengar alls och räcker inte långt.
Min första lön när jag började i vården var 2020 kronor före skatt och fortfarande när min son föddes i mitten av 1980-talet var en sjuksköterskelön runt 8000 kronor före skatt.
Självklart var priserna annorlunda också, min första egna lägenhet kostade 315 kronor i månaden, Men många saker var procentuellt väldigt dyra och jag trodde på fullt allvar under många år i början av min yrkeskarriär att jag nog aldrig skulle äga en bil. Speciellt inte en ny.

Det här inlägget postades i Bokbloggsjerka 2013. Bokmärk permalänken.

3 svar på Om jag hade pengar – Bokbloggsjerka 6-9 september

  1. Freja skriver:

    Fem miljoner kan ändå ge en fin guldkant på livet!

  2. Sara Pepparkaka skriver:

    Det är många som drömmer drömmar som gäller bostäder den här veckan!

  3. Gunnar skriver:

    Klar att det går att göra av med så många miljoner. för mig är det klockrent att allt skulle gå till resor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *