Kyrkkaffe och andra kafferep

Kyrkkaffe är en mycket gammal tradition i Sverige. Likaså att ha kafferep, ett ord som förresten kommer från att man alltid handarbetade vid dessa kaffeträffar och inte så sällan då repade upp gamla stickade saker.

Efter Finland är Sverige det land i världen där det dricks mest kaffe per capita, per person alltså. Men det som är unikt med Sverige är att det ska drickas förmiddagskaffe och eftermiddagskaffe. Unikt är också att det vid dessa kaffedrickningstillfällen ska vara något till kaffet. Inte sällan är det en kanelbulle man äter och ingen annanstans i världen finns det kanelbullar.

Sedan gammalt är det ett måste att det vid ett äkta kafferep ska finnas minst sju sorters kakor. Till det ska också läggas minst en, oftast flera sorters, mjuka kakor, en bulle och så, naturligtvis, tårta. Det var inte ovanligt med betydligt fler kaksorter och en noggrann värdinna såg till att alla gästerna verkligen åt av alla sorter.

Det är bland annat det vi får lära oss vid källens föreläsning för Spånga-Kista församlings volontärer som hålls av Birgitta Rassmusson, tidigare chef för ICA provkök och numera känd som en av domarna i TV-succén Hela Sverige bakar.
Birgitta var både kunnig och underhållande och hade massor att berätta om våra traditioner kring kaffe, kakor och hur ett riktigt kaffekalas skulle gå till.

 

 

Birgitta, kvällens föreläsare.

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

4 svar på Kyrkkaffe och andra kafferep

 1. Ingrid skriver:

  Kul att läsa att kafferepstraditionen är sig lik landet över. Här är det precis det som du beskriver som gäller och fortfarande får man kakpåse när det är kaffekalas. Man ska ta av alla sorters kakor och de man inte äter upp får man ta med sig hem.
  Ha en skön torsdag!
  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   Ja, Birgitta berättade att man på några håll i landet hade/har kakpåse, bland annat i Skåne. Men på de flesta orter var det ett krav att äta av alla sorter på plats där vid bordet. Antalet sju sorter var ett minimun och det förekom att det kunde vara närmare tjugo sorter plus mjuka kakor och bulle samt den obligatoriska tårtan. Sedan låg gästerna till sängs när de kom hem med magplågor…

   Ha en fin torsdag du också!
   Kram

 2. Gunnar skriver:

  Intressant information. Jag minns kafferepen som mina föräldrar hade när jag var arn. Hade man tur så kun man få smaka på nåt gott.
  Kanske ser kaffedrickandet annorlunda ut nu i den yngre generationen? Kaffe latte och cappuciono. På stående fot.

  • Kraka skriver:

   Birgitta berättade att latte och liknande kontinentala varianter är på väg ut. Nu ska det vara bryggkaffe i kopp med fat igen. Kaffekoppar, då speciellt de blommiga, har gått upp med över 500% på auktioner och second hand det senaste året. Vem kunde tro det?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *