Att helga sabbaten är inte bara att göra ingenting

Ikväll var jag med på helgsmålsbönen i Akallakyrkan. Morgondagens evangelitext är den där Jesus går genom en sädesåker och lärljungarna, som är hungriga, rycker till sig ax och mal dem i händerna. Fariséerna blir då arga och anklagar dem för att inte följa sabbatsbudet.
Det är då Jesus undervisar om att sabbaten är till för människan och inte människan för sabbaten. Han markerar på ett tydligt sätt att vissa saker är så nödvändiga att man inte behöver bry sig om vad lagen säger.

För oss som arbetar i verksamheter som bedrivs tjugofyra/sju, som det heter i modernt språkbruk, är arbetet en viktig del för ett fungerande samhälle, en fungerande gemenskap. Då kan man säga att själva arbetet är ett sätt att helga sabbaten. Men man bör se till, för sin egen skull. att man ändå får tid till rekreation och vila någon annan av veckans dagar. Kroppen är en guds avbild och den ska man vårda på ett bra sätt, både med vila och aktivitet.

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

6 svar på Att helga sabbaten är inte bara att göra ingenting

 1. Ingrid skriver:

  Vi behöver alla tid till återhämtning och kan vi inte få det helgen är det viktigt att få det någon annan dag i veckan.
  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   Ja, återhämtning behövs verkligen! Tyvärr är nog nutidsmänniskan dålig på att bara vila och göra ingenting. Det är alltid så mycket som ska hinna göras under de lediga dagarna.
   Kram

 2. znogge skriver:

  Återhämtningen behöver vi verkligen även om det inte blir just en söndag…

  • Kraka skriver:

   Ja, verkligen. Nu börjar min ledighet efter helgens jobb. Ska bli skönt, även om det är en hel del måsten att göra.

 3. Lena P skriver:

  Ja, minst en vilodag i veckan måste man se till att få. Om det sedan är söndag eller någon annan dag i veckan tror jag spelar mindre roll. Det är två viktiga saker: Dels att utföra Guds arbete och dels att se till att man får vila.

  • Kraka skriver:

   Ja, vila behöver alla. Men en endaste dag är sällan tillräckligt för att återhämta sig. Men arbetet i sig är viktigt också, en aspekt man sällan tänker på när man har arbete,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *