Komplex personlighet – Bokbloggsjerka 10-13 oktober

Bokbloggsjerka handlar, som det låter, om böcker. Varje fredag till måndag skriver ett antal bloggare utifrån en given fråga. Veckans fråga: Vilken är den mest komplexa fiktiva karaktären (på tv/bio eller i en bok) som du har träffat på? Om du klickar på länken hittar du de andra som också svarat på frågan.

Precis som Annika själv skriver är Lisbeth Salander en mycket komplex person. Hon har så många olika sidor och bär på en hemlighet som få, om ens någon, bjuds in att få veta. Hon är enormt intelligent och udda.

Jag har funderat hela helgen på vilka andra fiktiva personer som skulle kunna platsa som ”den mest komplexa fiktiva karaktären” men inte kommit på någon.

Men några som skulle kunna tävla om platsen är Hannibal Lecter (Lammen tystnar), Jack Reacher (karraktär i böcker av Lee Child) och Barbara Havers (karraktär i Elisabeth Georges böcker).

Hannibal för att han är så ond samtidigt som han har ett knivskarpt intellekt och läser av människor och hela tiden ligger steget före. Jack för att han mitt i sin brutalitet har ett starkt rättspatos och Barbara för att hon är så totalt inkompetent att sköta sitt eget liv och en så skicklig polis.

Litteraturen och filmvärlden är full av karaktärer som är komplexa. Nästan varje mördare, i synnerhet seriemördare, är komplexa personer. Utan att ha tänkt färdigt skulle jag vilja påstå att de flesta brottslingar i film och litteratur är komplexa. I verkligheten tror jag att de flesta är rätt ”vanliga” människor även om alla har sin historia som format dem/oss.

Det här inlägget postades i Bokbloggsjerka 2014. Bokmärk permalänken.

2 svar på Komplex personlighet – Bokbloggsjerka 10-13 oktober

  1. Arvid och Lydia skriver:

    När jag läste rubriken tänkte jag direkt på Hannibal Lecter, men när jag sedan såg att du hade med honom bland förslagen så får jag tänka ut någon annan.

    Kanske Spencer Tracy i Dr. Jekyll och Mr. Hyde från 1941, Matt Damon i Good Will Hunting från 1997 där han verkligen har en komplicerad personlighet eller varför inte Jack Nicholson i Gökboet från 1975?

  2. Kraka skriver:

    McMurphy är verkligen komplex, glömde faktiskt bort honom trots att jag gick min psykskötarutbildning just under den tiden då Gökboet nästan var varje mentalskötares bibel. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *