Bokval i ovetskap – Bokbloggsjerka 17-20 oktober

Bokbloggsjerka handlar, som det låter, om böcker. Varje fredag till måndag skriver ett antal bloggare utifrån en given fråga. Veckans fråga: Vilken bok bör man inte veta någonting alls om innan man själv läser den? Om du klickar på länken hittar du de andra som också svarat på frågan.

Jag kan bara tala för min egen del, tror inte det finns någon speciell bok man inte bör veta något om. Men det är lätt att välja bort den där boken som ändrar ens världsbild om man är alltför kräsen.

Jag väljer alltid bort böcker som kallas ”historiska romaner”. Egentligen kan jag inte säga varför, men jag har något slags fördom om att de ska vara alltför lika en lärobok, tunga och inte den avkoppling jag söker.

När jag träffade på Främlingen av Diana Gabaldon visste jag absolut inget om boken. Hade någon sagt att det är en historisk roman hade jag valt bort den direkt, speciellt som den är så tjock. Nu blev det istället en av mina största läsupplevelser och den ena boken efter den andra invaderade min själ och mitt hjärta.

Främlingen öppnade ett intresse för Skottland, Skottlands historia, för de historiska aspekterna kring häxor och för mystiken kring tidsresor utifrån ett annat perspektiv än det som genren fantasy ger. Kort sagt: Den här boken förändrade mig och mitt liv.
Men jag kunde precis lika gärna missat den om någon sagt att den är full av historiska händelser och fakta.

Jag tror alla har något som sätter gränser för intresset, något som kan utgöra ett hinder att läsa en speciell bok. För mig är det ”historisk roman”, för dig kanske något annat.
Jag är fortfarande skeptisk till historiska romaner, men Diana Gabaldon har åstadkommit en öppning i mitt sinne och jag tänker en extra gång innan jag förkastar en historisk bok numera.

Det här inlägget postades i Bokbloggsjerka 2014. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *