Främling och vän, vi behöver alla varann (2014-12-28)

Natten rullade på, som den gör på en intensivvårdsavdelning. Även när jag säger att det är lugnt innebär det ett relayivt lugn. På en intensivvårdsavdelning är det aldrig helt lugn om man har inneliggande patienter som är i behov av intensivvård.

Som ni förstår kan jag aldrig berätta de där speciella sakerna som ger glädje, sorg eller besvikelser i arbetet. Vi omfattas av en rigorös tystnadsplikt och jobbet innebär att man alltid bär en massa upplevelser inom sig, på gott och ont. Istället för att skriva om jobbet tänkte jag reflektera lite runt den här dagen. Den som tidigare kallades för Menlösa barns dag, men som sedan år 2000 kallas Värnlösa barns dag.

Som nästan alla dagar i vår kalender har även den här dagen en religiös grund. Som ni vet föddes Jesus av fattiga arbetarklassföräldrar i ett stall. Han var ett mycket speciellt barn och det är honom vi hyllar med att fira jul.
Men som ni kanske också vet var kung Herodes en maktlysten härskare som blev skrämd av att ett barn som spåddes ta över makten hade fötts.
Herodes visste dock inte vilket barn det handlade om, det kunde vara vilken nyfödd pojke som helst. Därför bestämde han att alla gossebarn skulle dödas. Alla värnlösa små pojkar skulle mista livet i en gigantisk spädbarnsslakt.

När Josef och Maria fick höra att deras lille Jesus var i fara bestämde de sig för att fly. De gav sig iväg till Egypten.

Att tvingas fly, oavsett anledning, är en stor påfrestning för människor. Att dessutom just fått ett litet barn gör inte flykten lättare. Men precis så var det för Jesus och hans båda föräldrar, de var tvungen att fly undan soldaterna.

Idag är många människor på flykt undan krig och svält, undan omänskliga förhållanden i sitt hemland. Värnlösa barns dag är den dag i vår almanacka då vi alldeles extra mycket bör tänka på alla dem som är på flykt, både dem som just anlänt men också dem som håller på att etablera ett nytt liv i vårt land. Vi borde räcka ut en hand, inte bara idag men alla dagar. Trots att jag befinner mig, geografiskt, långt hemifrån följer jag i media vad som händer och hänt. Den ökande främlingsfientligheten, SD:s framgångar och de avskyvärda mordbränderna i två moskéer.Varför? Främlingar är vänner du ännu inte känner har någon sagt och precis så är det. Kom ihåg vad Jesus sa i ett av sina många tal till lärljungarna:”Allt vad ni gjort mot ett av dessa mina syskon har ni gjort mot mig.

Det här inlägget postades i Grönland: Första resan, Livet. Bokmärk permalänken.

2 svar på Främling och vän, vi behöver alla varann (2014-12-28)

 1. Geddfish skriver:

  Jag tycker det är ruggigt, jag, med alla dåd. Det har varit ett kaotiskt år med många katastrofer.
  När du skriver ”främling” kom jag att tänka på, att vi alltid sa att vi skulle få ”främmat” när vi väntade besök. Besöken var ju inga främlingar eller främmande för oss.
  Ha det bäst, du gör säkert en stor och fin gärning i ditt jobb där du befinner dig.
  Snart Ett Gott Nytt År 2015 ♥

  • Kraka skriver:

   Ja, vi sa främmande när vi skulle ha besök.
   Här är det jag som är främling, både vad gäller språk och kultur.
   Ha det bäst du också och ett fint nyårsfirande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *