Och jag är fri – Bokrelease med Ulf Bjereld

Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, hade på tisdagskvällen släpp av sin nya bok Och jag är fri.
Boken handlar om Lennart Geijer och hans politiska gärning. Geijer är kanske mest känd för sin mycket radikala syn på brott och straff. Han ansåg det ovärdigt att låsa in människor och hade som vision att riva fängelserna. Han ville istället satsa på rehabilitering och en mänskligare kriminalvård.

Lennart G var uppvuxen i borglig miljö men radikaliserades under studenttiden. Det var under sin studietid i Lund som han bland andra träffade Tage Erlander.
För Geijer var friheten en av de viktigaste frågorna och till och med partiet tyckte ibland att han var i radikalaste laget och det dröjde långt upp i medelåldern innan han blev en del av regeringen. Då hade han suttit i Riksdagen några år på initiativ av Olof Palme, som tyckte att han skulle passa där. Han var justitieminister 1969-1976 och dessförinnan biträdande justitieminister 1966-1969.

Det ska bli spännande att läsa Ulf Bjerelds bok, dels för att jag känner Ulf från Broderskapsrörelsen, numera Socialdemokrater för Tro och solidaritet, men framför allt för att få en annan bild av Lennart Geijer än den han oftast förknippas med – Bordellhärvan. Som politiker var han radikal och nyskapande. Kanske var bordellaffären bara ett bevis på att han var som de flesta män och inte kunde hålla snoppen i styr. I vart fall är han inte den enda som trasslat till det för sig långt utöver vad som kan anses lämpligt för en person i hans ställning. Händelsen fick stora konsekvenser som ger eko ännu i vår tid. Vad Lennart tänkte efter det att han avgick vet man inte, han slutade skriva dagbok i samband med sin avgång och den sista anteckningen är bara DN. Han syftar då på avslöjandet i media om hans samröre med prostituerade. Det är lite synd att vi inte får fortsätta följa hans tankar, han hade skrivit dagbok sedan 14 års ålder. Det är på dessa dagboksanteckningar som Ulf Bjereld bygger sin bok.
Lennart Geijer levde 1909 – 1999, född i Ystad och död i Stockholm. Han hade sina rötter i Värmland.

20150120_182140-1

 

Ulf Bjereld (till höger i bild) samtalar om sin bok med förläggaren på Atlas förlag

Det här inlägget postades i Böcker, Livet. Bokmärk permalänken.

Ett svar på Och jag är fri – Bokrelease med Ulf Bjereld

  1. Pingback: Lunchdejt mitt i vardagen | Kraka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *