Grattis på födelsedagen

Idag har vi möjlighet att gratta en 500-åring. Om vi vill. Personligen måste jag erkänna att jag och jubilaren inte umgås särskilt mycket. Kan faktiskt inte minnas när vi senast hade med varann att göra.

Jubilaren, semikolon, är enligt artikeln i Dagens Nyheter en ofta missbrukad individ. Många tror att de gör en text finare om de använder semikolon istället för kolon. Enligt artikelförfattren. För egen del är nog felaktigt användande av semikolon en av de saker i svensk journalistik jag retar mig minst på. Troligen för att de flesta texter numera innehåller så många språkfel att man kan bli illamående och behöva både Ondansetron och Primperan.

Själv använder jag ytterst sällan semikolon, i vart fall aldrig som något slags kolon för att det skulle vara finare. För det är inte bara fel, det är knappast snyggare heller. Har jag råkat göra det i någon text är det att betrakta som ett stavfel, de båda tangenterna ligger bredvid varann.

Semikolon kan användas för att särskilja grupper i uppräkningar och ”… kan undantagsvis användas mellan satser som har ett nära samband med varandra när man tycker att punkt är för starkt avskiljande och komma för svagt”. Hmm… När tycker man det?

 

*Ondansetron och Primperan är läkemedel mot illamående.

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

2 svar på Grattis på födelsedagen

  1. Happygoluckiest skriver:

    Min gamla svensklärare lärde mig att använda semikolon och jag använder det ofta. Men inte för att det skulle vara fint på något sätt utan enbart av gammal vana, det är faktiskt en av mina bästa vänner när jag skriver.

    • Kraka skriver:

      Alla behöver känna att de behövs och det gäller säkert ett litet semikolon också. Ska fundera på om jag kan bjuda in den lilla raringen i min vänskapskrets… 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *