Barnböcker jag skulle rekommendera – Bokbloggsjerka 6-9 februari

Bokbloggsjerka handlar, som det låter, om böcker. Varje fredag till måndag skriver ett antal bloggare utifrån en given fråga. Veckans fråga: Veckans fråga kommer från Boktjuven Ingerun: Jag tycker att nya barnböcker för barn 6-12 år får lite för lite uppmärksamhet. Kan du bidra med en lista på de bästa böckerna för 6-9 och 9-12 som kom ut förra året? Om du klickar på länken hittar du de andra som också svarat på frågan.

Barnböcker är inte precis mitt bästa ämne. Jag har varken barn eller barnbarn. Min egen son fyller snart 30 år och det är länge sedan jag köpte och läste barnböcker för honom.
Men jag har ändå em grundidé om vad jag skulle köpa till, och läsa för, mina barnbarn om jag hade haft några. Ibland händer det dessutom att jag köper böcker till mina vänners barn.

För att lösa uppgiften med veckans fråga går jag in på Bokus webbsajt och läser om böckerna i de kategorier som efterfrågas. Det är alltså inte böcker jag läst, bara läst om.

Åldersgrupp 6-9 år:

Min brorsa heter Noa av Anna-Clara Tidholm ISBN: 9789150117127
Jag tror att det är viktigt att vi vuxna pratar med våra barn om rasism och människors lika värde. Ju tidigare vi gör det desto bättre.

Världens räddaste katt av Mats Jonsson ISBN: 9789150116991
Jag kan aldrig motstå barnböcker om katter. Inte vuxenböcker heller för den delen. Inget barn ska behöva växa upp kattlös.
Åldersgrupp 9-12 år:

Flickornas historia: Världen av Kristina Lindström ISBN: 9789129669107
Kvinnors och flickors perspektiv är sällan med i historieböckerna. Det mesta skildras ur ett manligt, oftast rikemans, perspektiv. Det här är en viktig bok, inte bara för barn utan minst lika mycket för deras föräldrar.

Det här inlägget postades i Böcker, Bokbloggsjerka 2015. Bokmärk permalänken.

3 svar på Barnböcker jag skulle rekommendera – Bokbloggsjerka 6-9 februari

 1. Happygoluckiest skriver:

  Jag är inte heller så uppdaterad bland förra årets barnböcker så jag struntar lite i reglerna här och väljer några böcker jag köpte och läste för mina barn när de var små.
  Böckerna om Bill och Bolla av Gunilla Bergström. Bills lillasyster Bolla är autistisk och alla är ledsna för det tills Bill gör de vuxna uppmärksamma på att Bolla själv är glad. Adjö, Herr Muffin av Ulf Nilsson om ett marsvin som dör. Min dotter läste den om och om igen och brukade säga att hon tyckte den var både bra och lite sorglig. Barn behöver läsa och fundera över döden på ett språk som små barn förstår. Själv älskade jag böckerna ”Min skattkammare” när jag var liten. Underbara bilder och alltifrån dikter, ramsor, sånger och alla de kända sagorna. Allmänbildning för barn!

  • Kraka skriver:

   Adjö, Herr Muffin är en underbar bok! Min Skattkammare är fantastisk just för att den växer med barnen. Pannkakstårtan, om Pettsson och Findus, är en av favoriterna från när min son var liten. 🙂

 2. Den där Flickors historia tänker jag absolut läsa. Ska bli kul!
  Boktjuven Ingerun
  http://www.boktjuven.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *