En nätt nätpromenad efter jobbet (2015-03-26)

Vaknade tidigt, den här gången verkar inte kroppen ställt om sig till den västgrönländska tiden utan fortsätter att vara kvar i greenwichtid +1, det vill säga den tid vi har hemma i Sverige. Jag vaknar med andra ord som jag skulle gjort hemma, någon gång vid halv tio-, tiotiden. Problemet är bara att här är klockan vid halv sex-, sextiden. Naturligtvis bra när jag ska ha dagvagt, men inte lika trevligt när jag ska ha aftenvagt och vara på benen på jobbet till midnatt. Får se om min kropp ställer om sig när jag jobbat några nätter. Jag har normalt inga problem att växla mellan tidszoner, inte ens då vi reste över elva zoner åt andra hållet, öster ut, till Kamchatka.

Det var klart väder under morgonen och förmiddagen och det är så nice att jag ser havet från mitt fönster, Atlanten. Eller Atalatanten som Plupp säger i en av böckerna om det lilla blåhåriga trollet. Har ni inte läst dem så gör det! Kanske för era barn eller barnbarn. Eller bara för att glädja det egna barnasinnet.

På jobbet fick jag hand om ett barn och också vara behjälplig med mediciner och vändningar av andra patienter. Det var rätt skönt att inte ha huvudansvaret för den sjukaste patienten. Jag har många pass framför mig och att bli helt utmattad redan efter det första är problematiskt.

Efter jobbet stannade jag kvar någon timme och läste bloggar och skrev kommentarer, svarade också på kommentarer i min egen blogg. Det är sånt jag gör i förbifarten hemma, medan jag gör annat. Här behövs lite mer struktur.

Jag kollade (på nätet) på nya Galaxy S6 och den modell som heter S6 Edge. Jag är sjukt sugen på en sådan och också den nya Gear, klockan, som nu har eget simkort och fungerar helt fristående från telefonen så man kan ha telefonen hemma istället för som nu inom bluetoothavstånd. Vad klockan kostar vet jag inte, men den modell jag har kostade ju runt 2700 så jag gissar på runt 3500-4000. Mobilen kostar i alla fall strax under 10 000. Ruskigt mycket pengar! Men jag är inte förvånad, S4:an kostade runt 6500 när jag köpte den. Klockan fick jag i julklapp av min son julen 2013.
Typisk ilandsproblem, att fundera på att köpa mobiler och klockor för summor som för vissa (i Sverige) är en månadslön, globalt överstiger summan mångas årslön. Men jag är tekniknörd och tycker den här tekniken är så fascinerande. Men det tål att tänkas på en extra gång. Det finns mycket som talar emot att ha en sådan telefon. Inte minst att det sticker i ögonen när man bor där jag bor.

Klockan var redan efter 01 när jag gick hem och jag hoppades på lite nordlys, men icke då. Jag har bara sett detta vackra enomen en endaste gång och då som e kort ssekvens på bara några sekunder. Men då färgades himlen grön i natten och jag såg det genom fönstret. Annars har det varit en hel del nordlys här, trots att vi inte är speciellt mycket norr ut. I höjd med Skellefteå som jag berättat tidigare. Men helt nyligen var det ju norrsken som syntes tydligt i Norrtälje och i vissa delar av Stockholm tror jag också. Aurora borealis, visst låter det vacket!

När jag kom hem satte jag mig i fåtöljen med en av de danska böcker jag lånat och läste. Den är så tragisk, handlar om livet som det är för så många människor, en roman som heter Hallöj i fagforeningen. Boken bygger på verkliga händelser. Nu har jag kommit in i den och glömmer stundtals bort att den är på ett främmande språk.

Klockan var säkert närmare 03 innan jag la mig och släckte lampan. Jag älskar att sitta uppe under nätterna och läsa, se film, lyssna på musik och tänka. Den här gången var det läsning och egna tankar som gällde.

Det här inlägget postades i Grönland: Andra resan, Livet. Bokmärk permalänken.

10 svar på En nätt nätpromenad efter jobbet (2015-03-26)

 1. Geddfish skriver:

  Gomorron!
  Jag har förbeställt den nya Samsung Galaxy S6 i turkos (jag älskar färger) och tog inte Edge. Grunnade hit och dit och kom fram till att det är en utseendesak som kostar tusen spänn mer, men ok, det är snygg!
  Min S3 krånglar rätt mycket nu, den är 2,5 år, och segar och stänger av sig. Tar ff fantastiska foton och hoppas den nya är precis så bra som de lovar.

  Här skiner solen, härligt! Jag kunde gärna tänkt mig att jobba på Grönland, om jag varit mycket yngre, gillar ju utmaningar.
  Ha det så gott och är glad över att du följer min blogg. Jag mår toppen, hoppas mina nya prover visar det också.
  Kram, Gerd

  • Kraka skriver:

   Jag får væl se hur jag gør nær jag kommer hem. Har ju lite tid på mig att fundera. Dessutom ska jag hæmta min nya bil nær jag kommer hem och man kan inte køpa allt man vill ha på en gång. Allt kommer till den som kan vænta står det væl i Bibeln…
   Kram

 2. Znogge skriver:

  Jag är också pigg på en ny telefon för i dag har jag en iPhone 4 som börjar kännas en smula trött. Men än har jag inte kommit till skott utan funderar väl lite till… Utvecklingen går ju så snabbt när det gäller telefoner och annan teknik. Tänk bara vad som har hänt på tio år!

 3. Ama de casa skriver:

  Plupp! Jag minns Plupp och gillade det lilla trollet. Anders tyckte att det var en fånig figur, men honom behöver man inte bry sig om så mycket 😉

 4. Ingrid skriver:

  Jag ”lider” också av tidsomställning och i natt drömde jag att jag var i ett helt annat rum och när jag vaknade visste jag inte riktigt var jag var någonstans och absolut inte hur mycket klockan var.
  Hur ska då du ha det!!
  Jag är lite sugen på en ny mobil jag också även om jag är ganska nöjd med den jag har. Den köpte jag i januari 2012, så den börjar få några år på nacken, men får nog hänga med ett tag till.
  Ha en skön dag/natt eller när du nu är vaken.
  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   Jag køpte min i slutet av april 2013, precis nær Galaxy S4 kom. Jag væntade ivrigt på den och bestællde førsta dagen man kunde bestælla den i butik.
   Kram

 5. Comsi Comsa skriver:

  Jag har en iPhone 4s men har nu beställt en Samsung Galaxy S6 i guld, så nu väntar jag med spänning. Gillar ju Apple men nu provar jag denna för kamerans skuld… 😉

  • Kraka skriver:

   Jag gillar android som ær linuxbaserad och open source. Apple har så mycket tråkiga idéer om vad man får och inte får som ett open source system inte har. Du får i princip programmera om den som du vill.
   Jag tror S6 ær en bra telefon. Men det ær mycket pengar och jag har bestællt en ny bil tills jag kommer hem. Den ska det bli riktigt roligt att køra. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *