En av vår tids största hjältar

Idag är det sista dagen man kan se programmet om Edward Snowdens flykt på svtplay, det är bara några få timmar kvar. Jag har inte hunnit se det tidigare och egentligen hade jag nog inte tid idag heller, men ville absolut inte missa det.

Det är ett fantastiskt reportage om en av vår tids största hjältar. Trots att han var medveten om riskerna vägrade han tiga om det brott USA gör mot sina medborgare. NSA:s avlyssning av internettrafiken strider mot amerikansk lagstiftning. Det har nyligen fastslagits i en appelationsdomstol i New York. Om det kan du läsa här (det är ett 97 sidor långt juridiskt dokumet och jag har av förklarliga skäl inte läst det (ännu). Ska försöka ta mig tid till det framöver.) Hur som helst slår domen fast att det Snowden avslöjade var ett brott mot USA:s medborgare.

Nu ska man ju inte tro att det gör att USA ger Snowden rätt och att han kan betrakta sig som en fri man. Han är fortfarande ett hett byte.

Det som gör det här reportaget så skrämmande är intervjuerna med olika representanter från USA. Det är så övertygade om att de gör rätt, att det är något gott de gör. Man massövervakar en hel befolkning och pratar samtidigt om att det är frihet för de amerikanska medborgarna man värnar om. Jag får rysningar på ett högst påtagligt sätt när jag hör dem. För mig är det de representerar en mardröm materialiserad. En ofrihet av sällan skådat slag. Det känns skönt att de goda krafterna vann den här gången. Tyvärr är det ingen garanti för någon bestående frihet. USA är ett av världens mest självgoda länder och förefaller sakna all anständighet och moral när det gäller att skydda sin makt, och sitt förtryck av människor.

Det är fantastiskt att se vilket enormt kontaktnät wikileaks har och hur de arbetade för att hjälpa Snowden. Men det som blev den avgörande faktorn var nog troligen ändå USA:s eget agerande då de tvingar ner ett statsplan för genomsökning. Så gör man inte, det är ett brott mot vedertagen, diplomatisk sed. Efter den händelsen blev det helt transparent att USA och Europa samarbetar kring övervakning och kontroll av människor och varje sunt tänkande individ såg klart. Det ledde också till att Ryssland gav Snowden asyl, vilket man tidigare sagt nej till. Inte ens den ryska presidenten, som väl inte direkt är känd för att vara en människovän, kunde låta Snowden hamna i klorna på USA. Det var så uppenbart hur långt man var beredd att gå för att krossa honom.

Det här inlägget postades i Internet, Livet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *