Halloween, kanske inte helt enligt planen

Halloween är en av världens mest uppmärksammade temadagar, den infaller alltid den 31 oktober. Just i år är den 31 oktober en lördag vilket säkert bidrar till att fler firar just i år.

Halloween kommer ursprungligen från helgdagen Samhain som firades av kelterna på Irland och Skottland. Under svälten på Irland under 1800-talet tog irländarna med sig firandet till USA, där utvecklades dagen tillsammans med hjälp av bl a Guy Fawkes night till den dag som firas idag.
I Sverige har vi firat Halloween i mindre skala sedan 1950-talet men det var först under 1990-talet som firandet tog fart och spred sig över hela landet. Idag, åren 2013, 2014 och 2015 firas dagen med många privata fester, men även fester arrangerade av nattklubbar och studentkårer är vanliga. Man träffar ofta vänner och äter t ex pumpasoppa eller svart pasta denna dagen samtidigt som man sitter i sin utklädnad och har det skoj. Namnet Halloween kan spåras tillbaka till 1500-talet och är ett skotskt namn för ’all hallow’s eve’, vilket är kvällen före All Hallows Day. (Källa: Temadagar.se)

Jag har jobbat tre nätter och troligen la jag schemat just med tanke för att hålla öppet för ett Halloweenfirande. Det finns en del aktiviteter att välja på offentligt och om jag hade varit lite på bettet hade jag troligen kunnat hitta någon i vän- eller bekantskapskretsen som har en privat fest.

Men jag är trött, fortfarande inte helt återställd efter förkylningen. Alla tre nätterna var jobbiga, på olika sätt, men den sista var jobbigast och jag kände mig helt utmattad när jag åkte från jobbet. Det är ofta svårt att förmedla hur jobbigt det kan vara i vården eftersom tystnadsplikten gör att man aldrig kan berätta om de tusen och en händelser som tar energi. Visst finns det glädjeämnen, men räknar man samman blir det alltid ett stort energiunderskott. Det gäller att hitta sätt att fylla på om man inte ska bli utbränd och ”gå in i väggen”.

Trots att jag var trött kostade jag på mig lite McD-fika, men jag tog med det ut i bilen och tog vägen förbi stugan för att kolla att allt var i sin ordning. Det var det. Sedan åkte jag hem.

Hemma välkomnades jag av Xanthos och vi gick och la oss meddetsamma. Jag orkade inte ställa något alarm, bestämde mig för att om jag vaknar i tid åker jag till någon kyrkokonsert. Det fanns ett stort utbud, Alla helgonshelgen har blivit vår tredje största kyrkohelg läste jag just. Mängder av människor besöker kyrkogårdarna, på Storkyrkogården förväntas cirka 50 000 människor komma på besök. Men man går också i stor utsträckning på de minnesstunder som anordnas i kyrkor runt om i landet. Utbudet av konserter är också stort. En nyhet för i år är att man kan tända virtuella ljus via Svenska kyrkans hemsida.

Jag vaknade vid 18-tiden och bestämde mig för en hemmakväll. Det finns en del konserter också imorgon och jag har tittat ut vad jag vill lyssna på. Kanske planerar ja gockså någon annan aktivitet för morgondagen, men då helt frikopplad från både Halloween och Alla helgons dag.

Vi har haft en lugn kväll, so far so good, och till middag fick det bli den sista av färdiglådorna som jag fått av min son när jag var sjuk,  Chicken red curry. Ett par glas rött till det. Jag har börjat lyssna på en ny bokserie som jag inte läst/lyssnat på trots att den är gammal. Den ingår också i en research jag gör för kommande aktiviteter. Kvällen har gått fort, som den så ofta gör. Det är sällan jag tycker tiden går sakta, ensam känner jag mig i stort sett aldrig. Kan ju i och för sig bero på att jag aldrig är ensam. Jag har min katt och tillgång till vänner och kompisar via både nätet och telefon/sms.

20151029_075806-1

 

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

Ett svar på Halloween, kanske inte helt enligt planen

  1. Gunnar skriver:

    Jag kan inte sätta mig in i hur det är att jobba i vården men kan föreställa mig att det kan vara slitigt. Hoppas att du har lyckats samla nya krafter i helgen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *