Igår var jag på en kväll om döden. Det skulle handla om den nya synen på döden, om hur vi i det moderna samhället fått ett förändrat synsätt.
Tyvärr var föreläsaren sjuk och det blev en allmän diskussion om döden. Många berättade märkliga historier om egna upplevelser, saker jag naturligtvis inte kan dela med mig om eftersom det sagts i en sluten grupp. Men det var saker jag inte ännu riktigt bestämt mig för vad jag tycker om.
Vi fick i alla fall lite fakta, den vi skulle haft som föreläsare arbetar med nutidsanalyser. Hon hade berättat för Bengt som höll i mötet att numera tror 30% av vuxenbefolkningen i Sverige och 60% av åldersgruppen 20-25 år på reinkarnation (återfödelse). Det är lite förvånande tycker jag. Vad det beror på vet man däremot inte.
Det var mest kvinnor, någon enstaka man, som var på föreläsningen. Alla som var där hade något slags connection till Bengt W, biskop emeritus, och det tror jag var en orsak till att i stort sett alla svarade att de såg fram mot döden med förväntan. För mig är det ett märkligt svar, inte bara för att jag själv inte alls vill dö på flera årtionden. Men om man pratar med folk, hänger med i media och har kontakt med folk som inte har en stark kyrklig anknytning så är min bestämda uppfattning att de flesta inte alls ser döden som en spännande resa som de planerar för och ser fram mot. De flesta jag möter planerar resor till Thailand eller New York. Antingen beror det på att dessa kvinnor (männen i gruppen svarade inte på frågan) verkligen ser fram mot att dö eller så svarade de som de förväntade sig att B ville ha svaret. Det är bland annat det som brukar kallas bias i intervjuer och forskningsstudier.
Efteråt gick H, F och jag för att dricka ett glas vin. Två av de andra deltagarna frågade om de fick följa med och det fick de så klart. Det blev en trevlig pratstund och vi drack vin och åt Toast Skagen.
*Metodfel, bias (uttal: /’baiɘs/; efter engelska: bias), snedvridning,[1] är systematiska fel i insamlandet och tolkningen av data. I engelskan används ordet bias även allmänt i betydelsen partiskhet och skevhet. (Källa: Wikipedia)
**Döden döden, som jag valt som rubrik, har jag lånat från Astrid Lindgren som i åtskilliga intervjuer berättat att hon oc hennes systrar började alla samtal med de orden för att få ämnet avdramatiserat.
Det har länge känts lite tabu att prata om döden. Man liksom har lagt locket på. Och ändå är detta så naturligt. Ingen slipper undan.
Vi är inne i en ny era med andlighet och möjlighet att tro på att vi kan möta våra döda och att de döda ser oss och ger oss tecken och det ger nog lite tro och hopp på den ljusa sidan och ljus och kärlek.
Kram!
Ja du Monika detta är kniviga ämnen… Jag är nog som dig att jag inte riktigt vet hur jag tycker om att vänta på döden med välbehag. Jag vill nog hellre planera en resa till NY än så länge!!!❤️
Det låter verkligen märkligt att så många skulle se fram mot döden med förväntan?
En sund och frisk människa vill nog leva så länge som möjligt och inte går de och längtar efter döden.
Jag tror att döden innebär ett slut. Man somnar in och sen finns man inte mer, men vem vet egentligen hur det blir……
Kram, Ingrid
Det där pratar jag gärna vidare om någon gång när vi har tid. Spännande ämne. Jag börjar också ha funderingar och hopp om pånyttfödelse.