Stilla veckan

Veckan före påsk kallas Stilla veckan och varje dag har sitt eget namn. Idag är det skärtorsdag. I kyrkan är skärtorsdagen en reningsdag, varav ordet skärtorsdag är bildat. ”Skär” kommer från ett fornnordiskt ord för ’ren’, ’vacker’, ’blank’ eller ’klar’, som också finns i förleden till ordet skärseld.

Imorgon är det långfredag, den dag som enligt traditionen ägnas åt åminnelsen av Jesu korsfästelse. Påskafton är en mellandag, en dag mellan långfredag och påskdag. Traditionellt firas en midnattsmässa i många kyrkor och först då påskafton övergår till påskdag är det enligt kristen tradition dags att säga ”Glad Påsk!”. I det sekulära samhället önskar vi varann glad påsk redan många dagar innan och inte minst på skärtorsdagen som för många är en inledning till den långa påskledigheten.
I vården existerar inga självklara långledigheter i samband med helger, för oss rullar det på precis som vilken vardag som helst. Ofta tar man med sig lite knytismat och det brukar finnas godis till oss. Men annars är varje dag en vardag.

Just i år har jag av olika sammanfallande omständigheter lyckats få en ledig vecka. Bemanningsassistenten bytte till sig arbetstid och gav mig ledigt onsdag och torsdag i utbyte. Med andra ord vakade jag av i tisdags morse och ska inte till jobbet förrän på tisdag kommande vecka. Just nu känns det väldigt skönt att vara ledig. Jag är alldeles utmattad av alla besök på Ultuna och Xanthos död. Han var en mycket bra katt och jag kommer att sakna honom enormt. Vi har delat så mycket under de här dryga tolv åren.

Jag har planer för påsken, men inga vidlyftiga. Har planerat att gå på en gudstjänst varje dag från och med idag, i själva verket blev det från och med igår eftersom jag befann mig i Kista kyrka då det var dags för onsdagsmusik med andakt. Jag hade varit och justerat protokollet från sammanträdet i Stiftelsen Akallakyrkan, där jag numera är ordförande.
God mat ingår också i mina planer och eftersom jag inte är katolik så håller jag inte på traditionen att inte äta kött förrän på påskdagen. Jag funderar på att besöka De svarta fåren imorgon efter att jag varit på den gudstjänst i Storkyrkan som ingår i min planering.

Helt stick i stäv med kristen tradition vill jag också redan nu önska mina vänner och läsare en GLAD PÅSK!

20160323_123417-1-1

*Under Stilla veckan får korset ett slags sorgklädsel. Vid skärtorsdagsmässan dukar man sedan av altaret som är tomt fram till midnattsmässan på påskafton då man tar bort klädseln över korset och också dukar altaret igen.

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

3 svar på Stilla veckan

 1. Ingrid skriver:

  Jag var på Onsdagsträffen igår, pastoratets träff för ”daglediga” och där rekommenderade prästen oss, att om vi bara tänkte gå i kyrkan en gång under helgen, skulle vi välja påskdagen. Många går i kyrkan på den tunga och sorgliga långfredagen och missar helt uppståndelsen glada budskap.

  Glad Påsk! (fast man inte får säga det ännu)
  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   Håller helt med om att om man bara ska gå på en gudstjänst ska man välja påskdagen, eller ännu hellre midnattsmässan om det finns en sådan. Att bara gå på långfredagen är en dålig idé. Jag försöker gå på alla dagarnas gudstjänster i mån av tid och möjlighet. Många gånger bortfaller tillfällen då jag jobbar, men i år är jag alltså ledig hela påsken. Jag prioriterar påskledighet framför julledighet, men ibland får man inte välja.

   Önskar också dig en Glad Påsk! (Man får säga det i den sekulära världen, men det tillhör nog allmänbildningen att ha koll på vad det innebär i den kyrkliga världen och det har du ju koll på).

   Kram

 2. Piedra skriver:

  Fint att du tar upp det här med Stilla veckan! Tycker påsken liksom julen har blivit för sekulariserade. Sambon och jag tänker också gå i kyrkan varje dag – möjligen med undantag av midnattsmässan på påskafton p g a att vi nog inte klarar att hålla oss vakna vid den tiden. Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *