Min Skärtorsdag

Efter en del pyssel hemma och ett besök i Solna för att träffa några vänner åkte jag in till stan för att gå på Skärtorsdagsmässa i Immanuelskyrkan.

Eftersom jag var tidig, väldigt tidig, satte jag mig på en bänk i deras foajé och passade på att ringa ett telefonsamtal. Jag pratar sällan i telefon och det är kanske tre, fyra personer som jag brukar prata med ibland. I övrigt är det sms eller via nätet som gäller.

Mässan hölls i deras kapell och vi satt runt ett långt bord. Prästen började med att läsa Nils Ferlins dikt Getsemane:

”Han var en så liten och klen artist
att han kände sig mer än lovligt trist.
Då satte han sig vid sin Faber 2
en vacker afton och skrev som så:
Gud har i sin fotografiateljé
ett mörkrum som heter Getsemane.
Där växer det klara bilder fram
för den som är lugn och allvarsam.
Men den som är rädd – för köld och ris,
får aldrig en blomst i paradis.
Hans liv blir liksom en öde slätt
av inga silverne tårar vätt.
I purpur, kanske, och glans han gick,
men blicken hans var en tiggarblick.
Till aska kom han men aldrig brand
och månen ler åt hans tomma hand.
Ty den som är rädd för Getsemane
har ingenting alls att få eller ge.”

Sedan firade vi nattvardsgudstjänst med många Bibelläsningar och psalmsång. Nattvarden delades genom att vi skickade runt oblater och vin runt bordet.

Efter gudstjänsten fortsatte vi in i den stora kyrksalen där vi på traditionsenligt vis dukade av altaret som sedan kommer att vara tomt och avklätt fram till påskdagen, eller påsknattsmässan om man håller en sådan.

Jag åkte sedan hem via Fridhemsplan där jag stannade till och handlade en sallad. Kvällen tillbringade jag framför datorn tillsammans med Kingston för att se Maria Wern, Min lycka är din. Jag åt min sallad och drack Retsinavinet jag fått av K när han varit i Grekland. Det var en bra dag och en bra kväll som också avslutades bra här hemma.

20160324_201752

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

Ett svar på Min Skärtorsdag

  1. Geddfish skriver:

    Dagen lät fin. Jag hade en bra Långfredag i kyrkan. Idag har jag slöat, bara varit till affären för att komplettera mat. Min fot är inte bra än.
    NattaKram ♥ sov gott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *