Jul i limbo

Ett tag funderade jag på att helt enkelt ”ställa in” julen, låtsas som om den inte fanns. Det har varit ett hemskt år på många sätt, hemskheter som accelererat vartefter året gått. 2016 blev ett år kantat av död och förluster, av alltför hårt arbete och flera misslyckanden. Men det finns trots allt en del fina stunder också…

Det blev en jul i gränslandet, limbo, mellan vardag och helg. Dagen före julafton, den 23:e, bakade jag kanelbullar i stort sett hela dagen. Bullarna skulle sedan lämnas för att ingå i ett julfirande hos Jul i gemenskap. Det är flera kyrkor som tillsammans ordnar julfirande för ensamma och hemlösa. Jag bakade förra året också och om jag får tillfälle att vara med även nästa år så kan jag nog räkna det som en av mina jultraditioner.

20161223_124858
När jag lämnat bullarna gick jag ner till Espresso House och beställde en Tomtelatte med vispgrädde.

20161223_162256
Jag skulle på nagelbehandling och manikyr lite senare och stannade där tills det var dags. Lugnt och skönt att sitta med en lyxig kaffe.

Jag skulle träffa Petter klockan 19.30 för att äta middag. Vi skulle ses på Jensen´s på Vasagatan. På vägen dit gjorde jag några snabba inköp. Bland annat unnade jag mig en halvflaska Amarone att ha på julafton.

På Jensens´s äter man kött. Jag åt en hamburgare, men inte en med malt kött utan en med strimlat kött. Vi delade en flaska rött vin och hann prata en god stund innan Petter skulle till tåget. Han skulle fira jul i sina hemtrakter.

20161223_195650

Jag åkte hem och av kvällen återstod inte mycket, klockan var nästan midnatt. Jag fick en trevlig godjulhälsning alldeles innan jag skulle släcka lampan. Jag skickade ett ett snabbt svar och sov nog nästan innan huvudet nått kudden.

På julafton hade jag bokat tvättstugan. kan ju tyckas märkligt, men jag var klar redan vid 9-tiden och kunde då åka till ett nästan folktomt Coop i Häggvik för att göra de sista inköpen.

När jag kom hem från affären packade jag in det jag köpt i kylen och åkte in till stan för att dricka kaffe på NK och titta på deras julskyltning. Det är min bror och svägerska som har det som jultradition. Vi ses inte så ofta så det var trevligt att träffa dem en stund.

20161224_13140320161224_131358

 

 

 

 

 

 

 

 

Efteråt åkte jag hem för att fira jul. Hann precis hem till tiden för Disney. Men eftersom jag inte har någon TV fick det bli den version som finns på youtube. Jag var igång att titta bara tio minuter försenad.

Jag fixade sedan med julmat och gjorde köttbullar, ett eget recept med speciell julkryddning.
Eftermiddag och kväll förflöt lugnt.

Klockan 23 var det dags för Julnattsmässa i Kista kyrka. Det var i det närmaste fullsatt och många jag känner var där.

20161224_225537
Jag åkte hem efter gudstjänsten, drack ett glas Amarone och åt av den exklusiva osten jag passat på att inhandla på NK.

juldagen tog jag det lugnt, fortsatte lyssna på Svart stjärna av Jesper och Joakim Ersgård. Hade nästan strecklyssnat på serien och nu lyssnade jag klart på säsong 2. Hoppas säsong 3 kommer ut snart för det är spännande.

Det var meningen att min son och jag skulle se nya Bamsefilmen, men han hann inte eftersom den senaste föreställningen var redan 16.30. Istället tittade vi på Passengers, en sci-fi film med Jennifer Lawrence och Chris Pratt. Det var lite för lite action för min smak och alldeles för mycket romantik.

När jag kom hem var jag trött, tröttare än vad jag borde vara. Men jag har varit på väg in i väggen ett tag. Jag hoppas bromsen fungerar så smällen inte blir så hård.

Jag vaknade alldeles för tidigt även på annandagen. Hade lite olika planer, gymmet eller promenad, någon konsert eller kanske ännu ett biobesök. Men jag fastnade framför datorn. Dagen tillbringades lite växlande med film och ljudbok. Pratade lite i telefon och mailade. Jag är väl medveten om att jag behöver ta det extra lugnt nu, året i allmänhet och hösten i synnerhet har varit väldigt jobbigt. Inte blir det bättre av att människor jag älskar och bryr mig om mår dåligt.
Jag vill avsluta den här julbloggen med en strof ur en av George Michaels kända låtar. George Michael som avled på juldagen, bara 53 år.

How can I help you
Please let me try to
I can heal the pain
That you’re feeling inside
Whenever you want me
You know that I will be
Waiting for the day
That you say you’ll be mine

 

Det här inlägget postades i Böcker, Film, Livet, Mammason. Bokmärk permalänken.

3 svar på Jul i limbo

 1. Gunnar (deckare) skriver:

  Du verkar ha haft en intensiv julhelg på gott och ont säkert. Du får försöka vila lite också.
  En god fortsättning och ett gott nytt åt 2017

  • Kraka skriver:

   Jag har faktiskt vilat en hel del. Lyssnat på ljudböcker och sett film.
   Önskar dig också ett Gott nytt 2017!

 2. Pingback: Året som gått – Ett försök till sammanfattning av 2016 | Kraka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *