Min profana påskhelg

Påsken, en kyrklig helg och högtid, men i vårt moderna, sekulära, samhälle en helg bland alla andra. För mig är det både ock, både en religiös helg och en, förhoppningsvis, tid för ledighet. Vissa år har jag dock varit tvungen att jobba. Men i år var jag ledig hela veckan, den vecka som heter Stilla veckan (Påskveckan är veckan efter påsk!)
Min kyrkliga helg kan du läsa om genom att klicka på länken.

Jag var som sagt ledig hela veckan, men eftersom påsken börjar med skärtorsdag så börjar också detta inlägg där.

Jag hade en del hemmapyssel på morgonen och kom på att jag ju måste byta mina däck. Tiden går så snabbt ibland och med tanke på senaste tidens väder är det inte konstigt att det blivit helt bortglömt att det från på söndagen skulle vara olagligt med dubbdäck.
Jag saknar en del av de verktyg som behövs, eller för att vara mer exakt så saknar jag en så kallad garagedomkraft. De där domkrafterna som finns med i vissa bilar är inte till för att byta fyra däck, de är avsedda för engångsbruk, och nästan varje år så läser man om någon som fått sin bil över sig då de bytt däck. I min bil finns förresten inte ens en engångsdomkraft eftersom det är en bil utan reservdäck. Det är meningen att man ska spruta in något slags klet i det trasiga däcket med en sprayburk och sedan ta sig till närmaste verkstad för inköp av ett nytt däck. Tiderna förändras… Suck!

Jag ringde runt till samtliga Däckia i Stockholm och städer i närheten. Tidigast om två veckor skulle jag kunna få en tid. Suck!
Men jag hittade några däckbytare som skulle ha öppet hela helgen med dropp in. För säkerhets skull ringde jag och kollade att det verkligen stämde att de hade öppet under påskhelgen.

När jag rett ut detta åkte jag in till stan för att hämta en tavla som jag beställt. Jag hade ringt och frågat om den verkligen var inramad eftersom man sagt att så inte skulle vara fallet utan att jag skulle komma in och välja ram när den kommit från USA. Mannen jag pratade med försäkrade mig om att den hade en ram monterad. Pyttsan den hade! Suck!
Jag åkte alltså in i onödan, eller kanske inte, jag valde en ram och de skulle höra av sig när den var klar.

Jag funderade på att dricka kaffe, men det var fullsatt på caféet bredvid ramaffären. Jag åkte upp till Västermalmsgallerian för att äta lunch, men där var fullt. Jag gick runt lite i olika affärer och gick tillbaka. Nu fick jag ett bord, men ingen hade tid att ta upp en beställning. Varken vid bordet eller i baren. Suck!
Jag gick därifrån och åkte hem. Efter mitt besök i kyrkan på kvällen köpte jag en burgare på Burger King och tog den med hem. Åt tillsammans med katterna i köket och drack lite rött vin till burgaren. Katterna åt kattmat och fick inget vin. (Deras tur att sucka).

På långfredagen lyssnade jag på ljudbok och läste på förmiddagen. Jag mailkonverserade lite med K. Jag fick sedan hjälp av F att packa in däcken i bilen och åkte sedan och fick dem bytta. Ibland är det en fördel med att bo i ett mångkulturellt land, det var mycket tydligt att dessa unga män hade en helt annan religion än jag. Frågan är väl bara hur de skulle hinna till fredagsbönen, de skulle ha öppet till 18 eller 19 på kvällen.
De såg mycket förvirrade ut när jag önskade dem glad påsk innan jag åkte därifrån. Men de hade redan insett att jag var märklig, inte alls som kvinnor ska vara. Jag hade både lastat ur och i mina däck i bilen. Det verkade vara ett mycket haram beteende och de inte bara såg förskräckta ut, de gjorde allt för att hindra mig från detta tilltag. Suck!

Innan jag åkte från parkeringen ringde jag till Spångamackan och beställde en spångamacka med tonfisk och en kebabpizza. Min son hade bett mig köpa en sådan pizza till honom och jag älskar dessa spångamackor.

När jag kom hem åt jag halva mackan, en stund senare hälften av den halvan som var kvar och ytterligare en stund senare resten. Jag var så hungrig! Men sedan blev jag alldeles för mätt. Borde ju veta bättre… Suck!

Bytte om innan jag tog bilen till Spånga kyrka. Det var väldigt fullt på parkeringen, men jag hade tur och någon som nog bara besökt en gravplats åkte och jag kunde ta den platsen.
Det var i stort sett fullsatt i kyrkan, men musiken var fin. Speciellt koralerna i verket är mycket vackra.

Efter konserten åkte jag hem. Var trött och la mig rätt tidigt, eller tidigt är kanske synd att påstå. Jag var väl hemma vid 22-tiden och sedan dröjde det väl ytterligare någon timme innan jag var i sängen.

På lördagen var jag och handlade först i Hallonbergen och sedan i Bromma. Det började med att jag skulle ha godis till påskäggen jag planerat att ge till F och K. Men sedan handlade jag en del annat också, bland annat mjölk för att koka risgrynsgröt och köttfärs till köttbullar.

När jag kom tillbaka hem bar jag in mina varor och F hjälpte mig bära ner vinterdäcken till förrådet. Vi åkte sedan iväg för att ta en påskfika. Den tog vi i Jakobsbergs centrum, på Sans Rival. Jag som redan ätit frukost åt en semla.

När jag kom hem vilade jag, läste och pysslade lite. Kokade den där gröten också.

Klockan 18.00 skulle vi träffa K i Kista för att äta påskmiddag på Jensen´s. Det blev en väldigt trevlig middag.

Väl hemma igen fixade jag lite innan jag skulle tillbaka till Kista.

På söndagen var jag trött på morgonen, men som vanligt hade jag en del att göra. Jag gjorde köttbullarna som jag inte orkat göra på lördagen. Tog sedan bussen till Sollentuna. Efter mitt besök i Turebergskyrkan köpte jag potatis och grönsaker och åkte hem och lagade middag. Jag fick vänta väldigt länge på bussen, det måste ha gått en precis innan jag kom till hållplatsen och det är inte precis någon livlig trafik på helgerna. Jag frös! Suck!

På måndagen, annandag påsk, åkte jag till Sollentuna kyrka för Emmausvandring. Efteråt åkte jag direkt hem och lagade lunch. Åt i lugn och ro med katterna och mig själv som sällskap. Det gällde att ta tillvara de sista timmarna av ledighet innan det var dags att jobba.

Jag försökte plugga lite, men bestämde mig för att lägga mig och vila en stund innan det var dags att göra mig i ordning och åka till jobbet.

 

*Bilder från pixabay

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *