Så olika man kan se på saker

För ett par dagar sedan blev jag rekommenderad ett TV-program, en dokumentär om Pehr Gyllenhammar. Troligen skulle det finnas på svtplay, vilket det också gjorde.

I förrgår kväll passade jag på att titta på de två delarna och jag kan rekommendera programmet som ännu finns kvar några dagar till. Sveriges mest beundrade man heter programmet som omfattas av två avsnitt à 59 minuter vardera.

Pehr var under många år VD för Volvo och under den tiden hade han många radikala idéer, inte alltid så populära hos aktieägarna som mest såg till snabba vinster.

Han började med att införa arbetarinflytande på verkstadsgolvet och i en fabrik tog han bort det löpande bandet och små team byggde hela bilar tillsammans. Det blev känt i hela världen som en mönsterfabrik. Tyvärr gjorde 90-talets konjunktursvacka att den var tvungen att läggas ner.
Han hade den norska oljan på kroken, något som i efterhand skulle visa sig varit mycket bra för Sverige. Om han fått igenom affären. Men aktieägarna sa nej.
Likaså hade han en affär på gång med Renault och franska staten. Om den varit bra eller dålig vet jag inte, jag är lite för dåligt insatt. Men inte heller den fick han igenom. Istället gick hans medarbetare bakom hans rygg och med hjälp av svek och intrigen blev han avsatt.

Trots det har han genom åren behållit sitt självförtroende och sitt framtidshopp. Det märktes tydligt hur omtyckt han var ”på golvet” av arbetarna och säkert är det en bidragande orsak till att han genom åren burit sitt huvud högt hela tiden.

Som änkeman träffade han sin nya livskamrat på ett flygplan då de fick stolarna bredvid varann. Hon är mycket yngre och strax innan Pehr skulle fylla 81 blev han pappa igen. Han verkade glad och lycklig och, faktiskt, vital på ett sätt som många yngre män saknar. Men visst, det finns många problem med att bli pappa så sent i livet, kanske inte helt okomplicerat att vara nästan 90 år när barnet börjar skolan. Men just nu verkar det vara en modevåg bland äldre män att skaffa barn. De har äntligen tid säger de. Det kan nog stämma, men så är det väl för oss kvinnor också. Vi har tiden, men inte möjligheten.

Personen som tipsade mig om programmet tryckte att Pehr Gyllenhammar var en otrevlig, självgod gubbe. Att det var tydligt att hans kvinna också tyckte det. Hen (den som tipsade om programmet) sa att det var beklämmande att se honom strutta med barnvagnen.

Jag tyckte att han var fantastisk. Öppen och ärlig med vad han kände, man måste inte älska sina fiender. Han sa så vackra saker om kvinnan i sitt liv och utstrålade kärlek.

Igår fyllde Pehr Gyllenhammar 82 år. Jag kunde inte låta bli att skicka en hälsning till honom och gratulera på födelsedagen. Jag gör det igen, här på min offentliga sida. Go for it Pehr! Ålder är bara en siffra.

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *