Återförenade – Oxford 2

Petter väckte mig vid 10-tiden. Jag var så trött att jag nästan inte var vid medvetande. Jag hade visserligen varit vaken redan 07:30 och då funderat på att gå upp och göra kaffe. Men nu var jag verkligen riktigt trött.

Petter gjorde kaffe åt mig och jag åt ett par bitar av den rutiga kakan jag köpt kvällen innan. Det hjälpte.

Efter den improviserade kaffefrukosten fick jag en rundvisning på Pusey House. Vi började med kapellen. Först det där de brukar ha tidegärdsläsningarna. Fönstret är väldigt vackert där. Överhuvudtaget ett vackert kapell.

Mitt emot ligger det kapellet där man har lite större gudstjänster. Det är dock en mycket enklare interiör. Men vackra ljusstakar både på altaret och på läktaren ovanför.


Vi gick sedan upp i tornet och tittade på utsikten.


Därefter fick jag titta på biblioteket. Det är den största boksamlingen av teologisk litteratur i Oxford, till och med större än den på teologiska fakulteten.


Vi hann med en snabb titt på orgelpiporna också…


Sedan var det dags att skynda till St Barnabas kyrka. Det var en vanlig, anglikansk veckomässa. Jag hade lite svårt att hänga med eftersom den skiljer sig till viss del från Svenska kyrkans. Men det mesta är same same.

På vägen ut hälsade vi på prästen, Fader James, som känner Petter. Vi blev senare under dagen vänner på Facebook. Han verkade vara en trevlig person.

Petter och jag var nu hungriga, vi hade ju inte ätit någon riktig frukost, och skyndade till  The Old Bookbinders Ale House. Där åt vi crèpes.


Vi ägnade sedan dagen åt att besöka olika affärer och titta in i ett antal kyrkor. Jag ville gärna besöka den kända puben Eagle and Child, som tyvärr kommer att läggas ner inom kort.
Puben är känd för att dels Lewis Carroll, som ju egentligen hette Charles Lutwidge Dodgson, brukade gå dit. Dels var ett stamställe för J.R.R Tolkien och C.S Lewis. Båda dessa herrar var professorer i Oxford, Tolkien i anglosaxiska och Lewis i litteratur. De är ju annars mest kända för sina böcker, Sagan om Ringen och böckerna om Narnia. Carroll skrev bland annat Alice i Underlandet, han var matematiker till yrket. 


På eftermiddagen var vi trötta och begav oss hem för att vila middag. Vi passerade Jungfru Maria kyrka, som numera ofta kallas Universitetskyrkan. Det var där John Henry Newman var kyrkoherde. Han konverterade sedan till katolicismen och det anses att han inspirerades till det av en text som Edward Bouverie Pusey skrivit.
Newman är den som fått ge namn åt Newmaninstitutet, den jesuithögkola där jag studerar. Newman var dock inte jesuit utan oratorian. Han var en framstående teolog och akademiker. Pusey är han som grundat den kristna organisation där Petter arbetar.

Vi gick sedan hem till Pusey House för att vila middag och sova en stund.

När vi kom hem hade min resväska anlänt och jag kunde återförenas med mina kläder och tillhörigheter. Det kändes skönt att kunna byta till rena kläder efter en dusch.

Vi hade bestämt att gå ut och äta på kvällen och gav oss senare av till en av Wetherspoons restauranger, The Four Candles.
Det var nog egentligen ganska onödigt, men lite trevligt ändå att komma ut. Vi bestämde oss för att äta något litet. Man hade en rätt bestående av ostgratinerad pommes med skinka.


Det var väl egentligen ganska gott. Men, som sagt, lite onödigt ätande. Hur onödigt fick man ju veta eftersom det på Wetherspoons matsedlar står hur många kalorier maten innehåller. 1422 kcal för den gratinerade pommes med skinka. Därtill en öl med ännu fler kalorier.

Trots alla dessa kalorier så avslutade jag kvällen med att, medan jag pluggade någon timme eller två, dricka kaffe och äta den mille-feuille jag köpt tidigare på dagen.

Det här inlägget postades i Livet, Resor. Bokmärk permalänken.

Ett svar på Återförenade – Oxford 2

  1. Pingback: Sufragetter och räkmackor – Oxford 4 | Kraka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *