En vernissage, och en till

Ann, min granne på landet, är konstnär. Hon målar, gör keramik och glaskonst. Många gånger har hon bjudit in mig till sina utställningar, men jag har aldrig hunnit komma. Men den här gången ställer hon ut, tillsammans med en konstnärskollega, på Galleri Bellman. Det ligger nästan alldeles vid Mariatorget, på Bellmansgatan 9. Med andra ord lätt att ta sig dit.

Ann Westerlund och Lisa Lövblad

Det fanns mycket att titta på, både målningar och annat. Jag föll särskilt för några målningar i blått.

Ann Westerlund: Förnimmelse

Lisa Lövblad: En annan värld

Ytterligare en av Anns tavlor, Mannen på bryggan, kände jag lite extra för. Men tyvärr har jag inte så mycket utrymme för tavlor, varken när det gäller väggutrymme eller plånboken. Men fina är de.

Efter lite småprat med Ann och några av hennes vänner var det dags för mig att åka hem. Jag var på väg till bussen då jag kastade ett öga in i Galleri Greger. Fick syn på en massa ansikten och såg att det också där var vernissage.

Det var John Holmström som hade en utställning med namnet Homo Melancholocus. Ovanför varje målning fanns en dikt. Jag blev enormt fascinerad av montaget med text och bild. Det fanns till och med en strof ur en psalm: Mörkrets furste stiger ned hotande och vred ( ur Vår Gud är oss en väldig borg). Ansiktsillustrationen var perfekt, med ett lite dunkelt ansikte och en hood (kapuschong heter det väl på svenska, men det är nog nästan att betrakta som ett obsolet ord i dag). Luvtröja säger man nog ibland om man föredrar att använda något svenskt ord.

Det var ingen av dessa ansiktsttavlor jag skulle vilja sätta på väggen hemma, man kan få mardrömmar av mindre (minns utställningens titel). Men som fotobok med text-bildmontage skulle jag inte tveka att köpa. Om nu inte priset skulle vara en inhiberande faktor förstås.

Vill verkligen rekommendera båda dessa utställningar. Har du möjlighet så tycker jag du ska ta dig tid att besöka dem. Ann och Lisa ställer ut till och med onsdag 25 april, Jan ytterligare en dag, till den 26 april.

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

Ett svar på En vernissage, och en till

  1. Ingrid skriver:

    Lisa Lövblads ”En annan värld” tycker jag mycket om. Den skulle jag inte han något emot att ha på väggen.
    Önskar dig en skön helg!
    Kram, Ingrid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *