När borta är hemma

Jag klev av tåget, regnet hängde i luften. Gick genom stationen, över busstorget, tog hissen upp till platsen där stadsbussarna går. Skulle med buss 6, som skulle gå om 12 minuter.

Bussen kom. Åkte den relativt korta vägen upp till den hållplats som kallas Regementet. Det är många år sedan det verkligen var ett regemente där. Älvsborgs regemente, I 15, lades ner 30 juni 1998. En era som tagit start 1624 gick i graven.

Vandrarhemmet där jag bor ligger i en av de gamla regementsbyggnaderna. Troligen har man, i alla fall på slutet, haft just den byggnaden till något administrativt. Det finns ett kassarum, ett Frans Jäger*, där man numera har rengöringsmedel och annat förbrukningsmaterial.

Jag går från bussen till vandrarhemmet, trycker in koden och är inne. Går till mitt rum, har fått samma rum de senaste gångerna, och loggar in mig i nyckelskåpet. Sedan går jag in.

Bär ut min mat till köket och ställer i kylen, går till rummet, packar upp och bäddar. Jag är hemma.

Jag är bara bokad den här veckan, sedan är det oklart vart jag ska. Det är med blandade känslor, för nu känner jag mig hemma här. Jag hittar i centrum, vet var de flesta affärerna ligger och har lärt känna arbetskamrater och rutiner. Jag hade sett fram mot att börja röra mig utåt från centrum, stanna kvar några lediga dagar och besöka textilmuseet och omgivningarna. Vi får se hur de blir med det. Kanske blir jag trots allt kvar. Kanske kommer jag tillbaka senare. Just nu är fokus på här och nu och den kommande veckans arbetspass.

 

 

*På Wikipedia kan man läsa att Franz Jäger är ett fiktivt företag. Men sedan står det att bland annat försvarsmakten använder sig av kassaskåp och utrustning tillverkad av dem. Man nämner också andra företag som använder deras säkerhetsutrustning, till exempel IKEA. Fiktiv betyder påhittad så  ni kan ju förstå att jag blir lite brydd.

Det här inlägget postades i Borås, Livet, Mitt nya (arbets-)liv. Bokmärk permalänken.

12 svar på När borta är hemma

 1. BP skriver:

  Om du har möjlighet att stanna i Borås gör det. Den stan verkar ha allt och lite därtill som Stockholm inte kan bjuda på. Kolla bara här:
  https://www.google.se/search?q=graffiti+bor%C3%A5s&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj0w6jg7tzfAhVEiSwKHSRGDYoQ_AUIDigB&biw=1201&bih=616

  Borås verkar vara en stad där nytänk är ett ledord, alltså raka motsatsen till hur Stockholms kommun tänker…

  • Kraka skriver:

   Jag gillar verkligen deras inställning till graffiti. Till skillnad från den i Stockholms kommun som anser att man per automatik är missbrukare om man tycker om den konstformen. Man har i många år hetsat mot både konstnärer och de som bara vill titta. Väggarna i Snösätra är väl på väg att destrueras. Så mycket fin konst av internationellt erkända målare som kommer att bara försvinna.

   I övrigt vet jag inte så mycket om den kommunala politiken här.

 2. Znogge skriver:

  Kan tänka mig att det är trevligt att stanna lite längre och lära känna dels kollegor, dels staden. Men det är väl så det är i bemanningsbranschen.

  God tisdagsmorgon!

  • Kraka skriver:

   Ja, det hade varit lite trevligt. Vi får se hur det blir.

   Önskar dig en bra dag! Själv tänker jag strax sova. Ska bara dricka ur mitt kaffe först.

   Kram

 3. Gunnel skriver:

  Det måste vara skönt att få stanna längre på samma plats och bli lite ”hemmastadd” . När du skrev om Franz Jäger tänkte jag automatiskt på Jönssonligan. Kram

 4. Mösstanten skriver:

  Om du trivs vore det ju bra om du fick stanna. Men du vet inte än har jag förstått.
  Frank Jäger. Det var som sjutton att det inte är påhittat fast det är det.

  • Kraka skriver:

   Tror att det är själva firman Franz Jäger som är påhittad. Däremot finns vapenskåp, brandskåp och kassaskåp/kassavalv av märket Franz Jäger.

 5. Suzanne skriver:

  Jag vet inte men jag trivs med att åka kollektivt av någon anledning och ibland kan det vara kvar extra länge på en annan plats för att veta vad man vill.
  Sov gott och hoppas dagen varit okej!

  • Kraka skriver:

   Tack!
   Jag har sovit riktigt gott idag och natten var helt okej. För mig som redan hade patienter i alla sängarna på min sal. Men de som inte hade fick slita hårt med allt fler inläggningar. I morse när vi gick hem var det fullt i varje vrå och skrivborden stod ännu en gång i korridoren eftersom det behövdes plats för fler sängar på rummen.

 6. Ingrid skriver:

  Hoppas att det blir ett bra arbetspass den här gången!
  Det verkar som om du trivts rätt bra i Borås, så det är väl bara att hoppas att du kan få stanna där lite till.
  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   Hittills har det varit bra, det är en natt kvar. Det är sista natten i natt. Intensiven får i nuläget inte ta in extrapersonal, även fast behov finns. Pengar och ekonomi styr.
   Det finns en annan avdelning på sjukhuset som har en så pass stor personalbrist att de, trotts sparkrav, fått löfte om att hyra in. Men det blir troligen inget för mig och jag ska väl erkänna att jag är måttligt road av just den avdelningen. Ligger lite utanför mitt intresseområde. Jag vill helst jobba med ren intensivvård.
   Kanske kommer jag tillbaka till Borås senare, de där idéerna om att spara och istället låta egen personal jobba sig till långtidssjukskrivningar på grund av utbrändhet brukar gå i vågor.
   Imorgon reser jag hem till pojkarna och kommer troligen inte att jobba veckan efter. Sen får vi se.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *