Ledig lördag i Alingsås

Passade på att sova ut, det var länge sedan sist. Vaknade vid 6:30-tiden, men somnade om och gick upp ett par minuter innan 9.

Tog långmorgon med kaffe i sängen och läste bloggar. Kommenterade lite här och var, hinner så sällan det när jag jobbar. Då blir det, i bästa fall, hos några av favoriterna.

Gjorde kaffe och en sillsmörgås och gick upp till mitt rum. Fick en kommentar i veckan om hur tråkigt det måste vara att tvingas äta i sängen. Men så är det ju naturligtvis inte. Jag kan äta vid köksbordet. Om jag vill.
På stora vandrarhem är det ofta en massa folk som pratar och stojar i köken. På små vandrarhem vill folk kanske prata med en. ”Var kommer du ifrån?”, ”Är du på jobb eller semester?”, ”Har du varit och tittat på…?
Jag ställer också sådana frågor, man kan inte låta bli att prata med folk som sitter vid samma bord. Just på det här stället, vi är 4 som bor här, verkar folk dock vilja vara för sig själv. Den enda jag har pratat med är tjejen som bor bredvid köket, hon med katten Ronja. Jag har sagt ”hej” till de andra två så jag vet hur de ser ut. Men de verkar inte vilja säga ett enda ord mer än så. Skönt faktiskt.

Jag har väl inte berättat om vandrarhemmet ännu? Jag hittade det efter att jag googlade, annars verkar det vara rätt okänt bland Alingsåsbor. Man kan inte se utanpå att det är ett vandrarhem. Och hur mycket av traditionellt vandrarhem det är kan man nog diskutera.

Det ligger i en vanlig radhuslägenhet i ett radhusområde. Enligt tjejen ned katten är det en nykterhetsorganisation som har hand om stället. Det är absolut och strängeligen förbjudet att ta in alkohol i huset. Hon trodde däremot att man kanske fick dricka alkohol på någon pub eller restaurang trots att man bor här.

Det finns 4 rum, jag bor i det som kallas familjerummet. Där finns två våningssängar och man kan alltså bo 4 personer i rummet. Hon med katten (jag vet inte vad hon heter, bara att katten heter Ronja) har två enkelsängar i sitt rum. Hur de andra två rummen ser ut får jag nog aldrig veta. De andra tre bor här permanent, hon medan hon hopas på att få en lägenhet, de andra två av, för mig, okända anledningar. Jag bor här cirka 3 veckor.
På varje vandrarhem jag bott de senaste åren, oavsett om jag bott, som nu, för att jag jobbar eller av andra skäl, till exempel semester eller någon kurs eller föreläsning, träffar jag människor som långtidsbor eftersom de inte har något annat hem. Många kan inte ens se någon egen bostad långt i fjärran eftersom bostadsmarknaden är som den är. Men det är en annan fråga som jag inte ska älta här nu igen. Men för min personliga del skulle jag tycka det var trist att bo så här för, mer eller mindre, alltid. Att inte ha ett eget hem.

Nedanför min balkong blommar krokusarna. I skuggan är det kallt, men när jag satt där i solen igår var det riktigt skönt.

Gjorde mig i ordning och promenerade i till stan.  Himlen var klarblå när jag gick.

Inne i Järtaparken blommade det av krokus. Våren är kommen. Kanske.

Ville i fösta hand titta närmare på en skål jag sett i ett skyltfönster, en skål i form av en påskgumma.

Den var lite i dyraste laget, men jag har så lite påskpynt och ville gärna ha den.

På vägen till heminredningsbutiken var jag inne i en affär som sålde kläder från Isolde. Jag gillar deras kläder och ville titta runt lite.
Hittade  en klänning och en kofta som passade till.


Fikade på Gårdscaféet. Det var både dyrt och lång kö. Men skönt att sitta ute i solen.

Jag hittade en butik med hur mycket pryttlar som helst. Gullig innergård och man kunde fika på den gården också. Men det får bli en annan gång kanske.

Var inne i ett galleri där Wiveka Warenfalk ställde ut. En hel del spännande konst, men jag föll för målningen av apan. Titta på blicken. Filosofen heter tavlan.

Promenerade runt en del, var inne på kyrkogården, den kyrkogård som ligger inne i stan, tog ett par turfzoner innan jag gick hem.

När jag kom hem lagade jag middag. Fiskbullar och potatis.

Efter lite middagsvila med ljudbok satte jag igång att plugga igen. Jag har en hel del kvar som jag måste hinna.

Tog en paus och gick till Maxi och shoppade ”onödor”. Både chokladpudding och salt and vinegar chips. Köpte faktisk en ost och digestivekex också. Lite måste man få unna sig en lördagskväll.

Vid 23-tiden släckte jag lampan.

Det här inlägget postades i Alingsås, Livet, Mitt nya (arbets-)liv. Bokmärk permalänken.

9 svar på Ledig lördag i Alingsås

 1. Ingrid skriver:

  Så roligt att få höra lite om hur du har det i Alingsås! Och du äter fiskbullar!
  När jag gick i skolan fick jag alltid förbarma mig över klasskompisarna som inte ville ha sina fiskbullar och jag har alltid tyckt om det. I familjen var det bara jag och Krister som ville ha dem, så när vi var ensamma hemma frossade vi i det.
  Nu är det ett tag sedan jag åt det, men jag ska omgående se till att få hem ett par burkar.
  Trevlig söndag!
  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   Jag älskar fiskbullar! Kan rekommendera att man dricker ett glas vitt vin till dem. Det gjorde jag dock inte den här gången, respekterar alkoholförbudet. Men imorgon, när jag ska äta lunch med B i Göteborg, får det allt bli ett glas vin till maten. Någon måtta får det vara trots allt.

   Ha en trevlig söndag du också! Min är bra, men jag har lite svårt att komma igång med pluggandet. Så många andra tankar som rör runt. Så jag ”medicinerar” lite med Tyst vittne.

   Kram

 2. Så gripande, jag blir alldeles berörd av detta med att bo så året runt för att man inte har en bostad :(. Blir det inte väldans dyrt för dessa tänker jag också. Vet människor som köper husvagn eller husbil numera och bor på camping. Betalar för elen och låter sedan månaderna bli så. Det är sorgligt vart vårat samhälle gått till, att människor inte ska få ha en riktig bostad.

  • Kraka skriver:

   På en del ställen kan man kanske få till ett bättre pris om man hyr månadsvis. Men tittar man på vad det kan kosta att bo i andra hand så är det billigare på vandrarhem.
   Jag tror livet i en husvagn kan vara rätt hårt på vintern, speciellt för den som inte har bil och måste ta sig till affären. Eller till jobbet om man har ett sådant.
   Samhället har blivit så hårt och det är många som har det svårt.

 3. Mösstanten skriver:

  Alingsås verkar vara en mysig liten stad. Du hade fint väder liksom vi igår. Fint väder bidrar ju verkligen till en positiv upplevelse av en stad. När du berättar förstår jag att du inte bara lär känna olika städer genom ditt jobb utan också olika människors villkor. Så svårt att inte ha ett eget hem. Skulle jag tycka i alla fall.

  • Kraka skriver:

   Jag träffar många människor med olika livsvillkor. Det är utvecklande att se lite bortom sitt eget.
   Jag skulle inte välja att inte ha ett hem. Problemet är väl att de som är bostadslöa inte valt. Men jag har träffat kollegor som reser runt, utan att ha en fast bostad, ett hem, någonstans. På semestern reser de till Thailand eller liknande. Så vill jag inte leva.

 4. Znogge skriver:

  Det verkar inte gå någon större nöd på dig även om du sitter i sängen och äter. Alternativ finns ju 😉 Fiskbullar är inte min grej alls. Tror det har med konsistensen att göra…

  Kram och ha en bra söndag!

  • Kraka skriver:

   Det går verkligen ingen nöd på mig. Det enda är att jag längtar efter mina katter. Sonen kan jag prata med i telefon.

   Många som inte tycker om fiskbullar.

   Ha en bra fortsättning på söndagen!

   Kram

 5. Pingback: Från kroppsarbete till kroppens andliga betydelse | Kraka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *