Orsakullan, Madeleine, har en bloggutmaning i april med en fråga att besvara varje dag.
Senaste boken jag läste var…
Jag läser inte så många böcker, inte för nöjes skull, just nu. Har några bokhögar som väntar på att bli lästa, kanske i sommar.
Just nu är det nästan uteslutande kurslitteratur som ingår i min bokliga kost. De senaste två är:
Simone Weil: Väntan på Gud. En så bra bok med hennes tankar om kärlek, vänskap och olycka.
Simone Pétrement: Simone Weil. En biografi om Simone Weil, skriven av hennes skolkamrat Simone Pétrement, och alltså kände Simone Weil väl.
Om man läser biografin först (jag har inte hunnit mer än en bit ännu, förstår man hennes tankar bättre).
Jag lyssnar däremot på ljudböcker, oftast deckare, mest hela tiden. Så fort jag får en ledig stund, åker buss eller tåg, är på gymmet eller ute och går.
Ett recept jag gärna vill dela med mig av är…
Till alla som tror att det är krångligt och svårt att baka matbröd vill jag ge det här receptet. Jag hittade det som tonåring en gång när jag botaniserade bland bibliotekets böcker.
Mamma och jag provade och sedan blev det en favorit i mitt föräldrahem. Det är så enkelt.
- ½ liter vatten, ljummet ca 37 grader
- 1½ liter mjöl. Vetemjöl, men man kan byta ut delar av mängden med till exempel rågsikt eller graham.
- 1-2 matskedar olja
- 1 paket jäst
- Värm vattnet till ca 37 grader. Det får inte vara för varmt för det tycker jästen inte om.
- Rör ut jästen i lite av det ljumma vattnet.
- Häll resten av vattnet i degbunken.
- Häll i oljan i vattnet. Numera häller jag i en skvätt, utan att mäta, så det är inte så noga om man har en eller två matskedar.
- Häll i mjölet och arbeta degen.
Tänk på att ta lite i taget av mjölet, det är inte säkert du behöver hela mängden. I undantagsfall kan du behöva mer än den uppmätta mängden. Beror lite på luftfuktigheten hur mycket vätska mjölet binder. Använder man andra mjölblandningar kan det också påverka vilken mängd mjöl man behöver. Degen ska inte vara kladdig, inte fastna på händerna. Men heller inte vara för stabbig. - Arbeta degen i bunken. Jag använder alltid elvispens degkrokar. Men det går bra med bara händerna också. Eller om du har en köksassistent.
- Låt jäsa i bunken cirka 35-40 minuter under en duk.
- Ta upp degen och arbeta den lite med händerna. Är den väldigt kladdig kan du ha på lite mjöl. Gör två limpor och lägg på en plåt.
Jag bor trångt och har ofta saker stående på diskbänken Numera lyfter jag bara upp degen, lägger ner halva i bunken igen, formar limpan i luften och lägger på plåten. Så det behövs inget bakbord. Men naturligtvis kan det underlätta, speciellt om man känner sig ovan att hantera deg. - När de båda limporna ligger på plåten ska de jäsa igen. 35-40 minuter under duk.
- Sedan gör man några snitt, ytliga snitt, över limporna.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 40-45 minuter.
- När limporna är klara ska det låta ihåligt när man knackar på deras undersida. Akta så du inte bränner dig, håll den varma limpan med en handduk eller grytlapp.
- När limporna är klara ska de svalna under duk.
När man tröttnat på grundreceptet kan man experimentera. Blanda i torkade eller färska örter, som basilika, timjan och liknande.
Klippa ner soltorkade tomater eller lägga i oliver, hela (utan kärnor) eller skivade. Små bitar av skinka eller salamikorv, ett utmärkt bröd för utflykter.
Bara fantasin sätter gränser för vilka bröd du kan göra av den här degen.
Dina limpor ser riktigt läckra ut!
Ha en fin vecka!
Kram, Ingrid
Nybakat och hembakat är alltid gott!
Kram
Min son sa alltid när han var liten ”Mamma hon är ovänner med pösarna” Det betyder att jag aldrig får brödet att jäsa som det ska och mina försök med att baka matbröd blir en sorglig hård och närmaste oätlig sort. Däremot kan jag baka sockerkaka men är det inte så här i livet att man inte kan vara bra på allt och man får vara glad om man kan något. Jag är bra på att odla blommor och hitta i skogen. och dansa förstås. Jag får väl vara nöjd med det.
Oftast har man haft för varmt degspad. Det är bättre att det är aningen för kallt. Sedan är risken stor att man tar för mycket mjöl eftersom degen känns kladdig. Då är det bättre att mjöla sina händer och låta degen vara kladdig.
Men man måste inte baka om man inte vill och tycker det är roligt. Det finns mängder med spännande bröd att köpa. Det här är dessutom inte så spännande, men man kan göra det mer spännande med olika tillägg.
Det brödet ska jag verkligen prova 🙂
Gör det! 🙂
Det lät verkligen som ett mycket gott bröd. Förr bakade jag ofta matbröd men på senare tid har det inte blivit mycket av det…
Kram
Det där med att baka går lite i vågor för mig. Ibland bakar jag hela tiden och sedan kan det dröja månader till nästa gång.
Kram