Tro inte på allt du lär dig – Bloggutmaning i april 10

Orsakullan, Madeleine, har en bloggutmaning i april med en fråga att besvara varje dag.

 

Jag trodde länge att…

När jag gick på lågstadiet fick jag lära mig att kvinnor har ett revbenspar mer än män. Med emfas påstod min lärare detta och jag hade ingen anledning att tvivla på det. Möjligen trodde den stackars kvinnan verkligen själv att det förhöll sig så.

Nu har det ju gått många år sedan jag gick på lågstadiet, men jag funderade aldrig över det där med revbenens antal. Det bara var så. Det hade jag ju lärt mig.

Som sjuksköterska håller man inte på och räknar revben på patienterna. Det finns bara ett sammanhang jag kan påminna mig att man gör det och då räknas de uppifrån för att man ska veta var man ska  placera EKG-elektroderna rätt. Man börjar med den som ska sitta i fjärde revbensmellanrummet.

När jag förra våren läste A-kursens Bibelkurs och återigen läste om hur Gud skapade kvinnan från ett av mannens revben beslöt jag mig för att ta reda på om kvinnor har fler revben än män. Inte för att just det skulle ha med skapelseberätttelsen att göra, snarare om det kunde ha att göra med att kvinnor dels har annan anatomi, dels ska skydda ett foster i sin kropp.

Så här ligger det till:

De flesta människor har 24 revben, 12 på vardera sida. Ibland förekommer det att en person har ett extra eller saknar ett revbenspar. Antalet revben beror på HOX-gener som är oberoende av kön. Både män och kvinnor kan ha fler eller färre revben.

Vad lär vi oss av detta? Jo, att man ska aldrig tro på det man hör eller läser utan att granska källan och ta reda på hur det verkligen förhåller sig.
Jag hann fylla 62 och jobba i vården i 43½ år utan att ens ifrågasätta sanningshalten  i revbensfrågan. Men nu är den äntligen utredd. Dock har jag inte haft någon nytta av denna kunskap det år jag vetat sanningen. Men kanske kommer den dagen?

Det här inlägget postades i Bloggutmaning i april 2019, Livet. Bokmärk permalänken.

4 svar på Tro inte på allt du lär dig – Bloggutmaning i april 10

 1. Znogge skriver:

  Källkritik är verkligen A och O! Själv har jag alltid utgått ifrån att män och kvinnor har lika många revben. Däremot trodde jag som liten att det hette ”skönhetslitteratur” och inte ”skönlitteratur” 😀

  Kram och god morgon!

  • Kraka skriver:

   Jag funderade faktiskt inte på det där med revbenen. Hon sa att det var på ett visst sätt och då var det väl så.
   Kram

 2. Ingrid skriver:

  Din lärarinna hade kanske räknat revbenen på en kvinna som var påverkad av den där HOX-genen och då upptäckt att hon hade 13 par. För inte kunde hon väl ha förlitat sig på bibeln?
  Ja, det där med källkritik är viktigt!
  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   Är rätt övertygad om att han hade Bibeln som källa. Det här var på den tiden då man hade morgonbön varje dag i skolan, hade psalmverser i läxa som man skulle kunna utantill och lektionerna var fyllda av tokerier som serverades som sanningar.

   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *