Traditionellt ätande – Bloggutmaning i april 20

Orsakullan, Madeleine, har en bloggutmaning i april med en fråga att besvara varje dag.

 

På mitt påskbord äter jag…

Det beror lite på situationen. Men ägg och sill är mat jag skulle vilja äta på påskafton. I alla fall till frukost eller lunch.

Jag växte upp med att man åt i stort sett samma mat på påsken som på julen. Inte dopp i grytan dock, men vissa av mina bloggvänner verkar äta även det på påsken. Men för mig är det en typisk ”julgrej”. Men skinka, köttbullar, jansons samsades med äggen på påskbordet. Äggen förresten var sådana där dekorerade ägghalvor. Men när jag var barn målades det några ägg också.

Jag är uppvuxen i ett helt sekulärt hem, så maten styrdes på intet sätt av religiösa traditioner. Dessutom tyckte min pappa inte om fisk. Men traditionellt är det fisk som ska ätas på långfredagen, i alla fall i luthersk tradition, eftersom det fortfarande är fastetid då. Jag måste erkänna att jag inte vet, men gissar, att man inte äter sitt påskbord förrän på påskdagen i katolsk tradition. Det är först på påskdagen, eller vid midnattsmässan, som passionstiden är över. Då borde den där fisken ätas även på påskafton. Tror jag…

Vad det blir för mat i år får vi se. Beror på vad som korsar min/vår väg. Men speciellt traditionellt lär det knappast bli.

*Bild från pixabay

Det här inlägget postades i Bloggutmaning i april 2019, Livet. Bokmärk permalänken.

3 svar på Traditionellt ätande – Bloggutmaning i april 20

 1. Znogge skriver:

  Ni hittar säkert något gott. En god matpannkaka är inte fel till lunch i alla fall 😀

  Glad Påsk!

 2. Mösstanten skriver:

  Då skulle det passa bra i katolsk tradition att vi äter påskbord på påskdagen i år. Annars brukar vi äta det på påaskafton men dottern och svärsonen kommer först ikväll. Men vi satsar helt på fisk. Men kött idag. Det viktigaste är dock att maten är god så jag önskar dig en fin påsk med god mat.

 3. Ingrid skriver:

  Vi äter faktiskt mest fisk även på påskafton; olika inlagda sillar och rökt och gravad lax, men inga köttbullar och prinskorvar och definitivt ingen skinka, däremot går det an med Jansson och om Eva får råda blir det lammstek också.
  Ha det så gott!
  Kram, Ingrid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *