Sista april – Bloggutmaning i april 30

Orsakullan, Madeleine, har en bloggutmaning i april med en fråga att besvara varje dag.

Valborg ikväll, kommer du titta på någon majbrasa?

Idag är det Sista april, eller Valborg, lite beroende på var i landet man befinner sig. Tror att det kallas Valborg i Stockholm. I Uppsala kallas det Sista april. Vad kallas det där du bor?

Det där med eld är också lite olika. Minns när jag flyttat till Skåne och hade tänkt se på en eld Sista april/Valborg. Jag frågade mig fram lite var jag kunde titta på elden och de flesta bara tittade på mig med förvånade ögon. Men till sist var det en hygglig arbetskamrat som berättade att man i Skåne inte eldar på Valborg. Istället eldar man på påsken.
Möjligen har det ändrats sedan dess för jag läste att Znogge ska titta på eld ikväll. Men det här var i mitten av 1980-talet.

Under många år i början av 2000-talet deltog jag i Valborgsfirandet på Husbygård. Jag sålde korv åt Husby S-förening, som också var den organisation som höll i hela arrangemanget.
Det var en enorm massa jobb med denna korvförsäljning. Det skulle göras inköp och fraktas både från affären och dit till festplatsen. Sedan skulle allt tas om hand efteråt. Som sagt, väldigt många timmar ideellt arbete. Men det var samtidigt rolig att träffa många människor.
Vi serverade endast en sorts korv, kycklingkorv, för att alla skulle kunna äta. Det skulle man ju kunna tro skulle betyda att alla var nöjda. Men jag minns ett år då det kom ett större gäng tonårsflickor med kristen-etisk bakgrund och bråkade högljutt om sin rätt att äta griskött.

Numera avstår jag från att vara med och arrangera på Valborg. Inte på grund av bråk, men för att jag vill ha friheten att disponera min kväll privat. Inte för att jag har något speciellt jag vill göra, men jag vill ha möjligheten.

I år kommer jag att tillbringa kvällen med min bror och svägerska. Planen är att vi ska åka till Mariefred och titta på elden där. Man eldar ute på vattnet i Mälaren så jag tror inte att man kommer att ställa in. Inställt är däremot eldandet både på Husbygård och i Akalla by. Brandkåren har meddelat att det råder eldningsförbud på grund av den höga brandrisken.

*Bild från pixabay

Det här inlägget postades i Bloggutmaning i april 2019, Livet. Bokmärk permalänken.

5 svar på Sista april – Bloggutmaning i april 30

 1. Ingrid skriver:

  Sedan jag var barn firades alltid Valborgsmässoafton på Klinteberget med brasa, sång och vårtal och senare även fyrverkeri.
  Sedan blev det en period när vi firade kvällen tillsammans med våra grannar på Stenstugu och efter det blev det Warfsholmens Pensionat som lockade oss med soppa, brasa och allt som hör till.
  I kväll har jag suttit hemma och det har gått bra det med.
  Ha en fin första maj!
  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   Det blev Mariefred tillsammans med bror och svägerska. Annars hade jag blivit hemma med katterna. Jag är inte överförtjust i att stå stilla ute när det är så pass kyligt som det ju faktiskt är. Dessutom var båda våra majbrasor här hemma inställda av brandmyndigheten. Men i Mariefred eldar man ute på Mälaren.
   Det var trevligt, men min bror blev väldigt trött. Fast det ville han inte riktigt erkänna, men det märktes. Vi hittade en bänk där han kunde sitta och efteråt gick han sakta, sakta stödd på sin käpp till parkeringen. Fast vi erbjöd oss att hämta bilen. Envisa karlar!

   Önskar också dig en skön och trevlig Första maj!
   Kram

 2. Så spännande att läsa, det är så mycket man inte vet om vårt avlånga land och de olika traditioner som finns och ofinns beroende på vart man befinner sig :D. Jag pratade med några från Skåne idag som pratade om brasan på Valborg så det kanske har förändrats :D.

  Brukar inte svara på kommentarer i andras, men gör ett undantag :). Hoppas det är okej? Majutmaningen finns nu i min blogg 🙂

  • Kraka skriver:

   Ja, jag såg att du lagt upp frågorna för maj. Jag försöker hänga med en månad till. 🙂

 3. Mösstanten skriver:

  Hoppas att du hade en trevlig Valborg och att du får en fin första maj. Här var jättefint väder och vi var ute på dagen men inne på kvällen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *