Vinden drar, allting far bort till fjärran land

Efter en alldeles för kort natt med alarmet på 05:50 gick jag upp 06:00. Jag kunde läsa på nyhetssajterna att man tagit bort klass 1-varningaen i stort sett i hela landet. Bara på några få platser fanns den kvar.

Jag bestämde mig för att vara effektiv. Började med kaffe och ett par rostade mackor. Sedan packade jag. Duschade. Klädde mig. Därefter tog jag tag i att ställa undan alla fina, ömtåliga saker som finns i min lägenhet. Mängder av saker som en katt, eller två, skulle kunna slå ner och förstöra. För tanken är att de ska följa med mig ner i slutet av veckan.

Jag gick in till Fia precis lagom till den tid vi bestämt. För även om jag kunnat ta bussen så var det skönt att få skjuts till stationen. Annars hade jag behövt gå upp ännu tidigare.

Tågresan gick bra. Först var det Öresundståget till Köpenhamn som jag bytte i Alvesta. Tåget till Stockholm måste väl också kommit därifrån, eller i alla fall från Malmö. Hur som helst så sov jag stor del av resan. Jag var riktigt trött efter min arbetshelg.

Jag orkade inte gå till restaurangvagnen utan bestämde mig för att äta något på Stockholms central. Något litet bara.

Kaffe och en grillad med bröd

Jag tog sedan pendeltåget till Märsta och bussen därifrån.Det tar längre tid, men spar mycket pengar. Både pendeltåget och en del andra tåg stannar vid Arlanda, men för att de inte ska konkurrera med det svindyra Arlanda express så fick de igenom ett avtal som innebär att den som åker med annat tåg måste betala mellanskillnaden för att bli insläppt. Via Märsta och sedan med buss åker man på vanlig SL-biljett.

Framme vid Arlanda checkade jag in och gick genom säkerhetskontrollen. Där lyckades man slarva bort en påse med saker. Han var lite skeptisk när jag sa det, men jag stod på mig och de fick leta igenom de där boxarna och jag fick mina saker till sist. Det gäller att veta exakt vad man lagt i boxarna och i vilken av dem. Normalt brukar man ju lägga i boxar i följd. Men de rörde verkligen till det den här gången och boxarna kom i oordning. Men det redde upp sig.

Jag hade god tid på mig och hade redan på förhand bestämt mig för att äta lunch på Arlanda. Det är trevligt att äta medan man väntar tycker jag.

Grillad macka och ett glas rött

Redan innan planet startade fick vi veta att det var kraftiga vindar och skulle bli turbulent både vid start och landning. Det blev det!

Jag som inte är flygrädd alls hade blivit förskräckt om jag inte vetat att de kraftiga skakningarna var normala. Just start och landning är de kritiska momenten vid flygning.
När vi väl var uppe på vår marschhöjd var det lugnt. Jag sov lite, drack kaffe och åt en söt, god muffins och sov lite igen. Sedan blev det problem vid landningen. Vi skulle landa 18:45, men det låg ett stort åskväder med kraftiga vindar precis över flygplatsen. Vi fick kretsa runt i en dryg halvtimme innan inflygning och landning. En skakig landning. Det är verkligen ett märkligt fenomen att luft kan vara så gropig, värre än en kälskadad grusväg. Men vi kom ner tryggt och fint trots allt.

Jag reser med ”lätt bagage” den här gången. Alltså inget incheckat bagage. När jag väl kommit ur planer uppsökte jag en toalett och letade sedan reda på var jag kunde köpa det resekort jag behöver under de här dagarna. Letade mig sedan fram till RER-tåget till Paris och blev glad då jag såg att det skulle gå om 1 minut. Det skulle jag inte blivit. Tåget var retiré, vilket jag som inte är fransktalande tolkade som att det var försenat. För det kunde väl inte gått i pension, blivit retitred? Det var ju nästan så jag undrade om inte det var den rätta översättningen för det var mycket försenat. Men det kom till sist och jag kunde resa in till Gare du Nord där jag skulle bli mött av Petter.

Regnet fullkomligt vräkte ner utanför tågfönstret. Men jag hade läst att det skulle regna hela veckan. Trist, men jag är här för att se den stora utställningen om Leonardo Da Vinci så det är väl inte hela världen med regnet.

Vi bestämde att äta på ett ställe på vägen till vårt boende. Det regnade inte längre, men var väldigt blött.

Vi enades om att beställa varsin köttbit och varsitt glas vin. Trots att kyparen pratade bra engelska blev det något missförstånd och vi fick varsin halvkaraff med vin. Men det gjorde inget. Det gick åt.

Rumpstek med pommes och bea

Vi hade mycket att prata om och hann med efterrätt också. Jag drack även en kopp kaffe.

Glass, en kula mintchoklad och en pistage

Sedan gick vi hemåt. Petter hade redan tillbringat helgen i Paris och han varnande mig för att rummet är litet och att toalett och dusch är inne i rummet med bara ett kort draperi för. Ett minst sagt udda arrangemang. Men det finns en toa ute i korridoren också, som man delar med andra i huset.

Trots att vi druckit varsin halvkaraff vin drack vi ett glas på rummet också. Som sagt, mycket att prata om. Men sedan var det sovdags och somna var inte svårt.

I skrivande stund har det blivit tisdag och solen skiner där ute. Hoppas den stannar hela dagen.

Det här inlägget postades i Livet, Mitt nya (arbets-)liv, Resor, Växjö. Bokmärk permalänken.

5 svar på Vinden drar, allting far bort till fjärran land

 1. znogge skriver:

  Så härligt att du är framme nu. Turbulens kan vara väldigt obehagligt tycker jag men oftast är det bara kortare stunder. Hoppas vädret håller sig fint nu så att ni får härliga dagar i Paris.

  Kram

 2. Ingrid skriver:

  Så skönt att resan gick bra trots blåsten. Turbulens kan verkligen vara jobbigt.
  Jag har varit med om att ha en duschkabin mitt i rummet, men inte toalett. Det var på ett litet hotell i Tyskland och där fanns det många udda arrangemang.
  Hoppas att ni slipper regn, för även om du ska vara inomhus, är det väl ändå lite roligt om det går att strosa omkring lite på gatorna utan att bli våt.
  Kram, Ingrid

 3. Mia skriver:

  Oj, det lät jobbigt allt det där, speciellt efter en tuff jobbhelg också men nu är du på plats och jag hoppas att du får en fin tid <3

 4. skogsnuvan skriver:

  Oj vilket äventyr

 5. skogsnuvan skriver:

  En kram på Alla hjärtans dag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *