Fem en fredag v. 21: Ljud

Fem en fredag är ett bloggtema hos elisamatilda. Du kan läsa andras inlägg eller skriva ett eget.
Du deltar genom att svara på frågorna i din blogg (eller genom en kommentar om du inte har en blogg). Lämna gärna en kommentar här så jag och andra kan hitta in till dig och läsa dina svar. Glöm inte att länka till elisamatildas inlägg så fler kan ta del av Fem en fredag.

 

 1. Vad har du för ringsignal på din telefon?
 2. Vilket är ditt favoritljud?
 3. Vilket ljud gör dig tokig?
 4. Vad kan du höra just nu?
 5. Vad lyssnar du helst på? (musik, poddar, radio, etc.)

 

 1. Hallelujah, Leonard Cohens underbara låt.
 2. Katter som spinner.
 3. Borrande och hamrande i timmar, kort sagt det ständiga renoverandet som mina grannar hemma håller på med. När den ena är klar, efter flera månader, börjar nästa och så håller det på. Året runt. De respekterar inte ens föreningens tider utan håller på när som helst. Jag blir oerhört stressad av dessa ljud och mår så mycket bättre när jag bor i stugan, eller som nu, någon annanstans. Det finns faktiskt evidens (forskningsresultat) som visar att det är farligt att utsättas för ständiga ljudstörningar.
  Jag blir också tokig på mina hörselskadade grannar ovanpå som av någon anledning inte förstår att bara för att de inte hör så gör andra det. De drar runt sina möbler i flera timmar dagligen, gärna tidigt på morgonen. När de var yngre, de är cirka 75 nu, gjorde de storstädning ett par gånger i veckan. Alltid, man kunde ställa klockan efter, mellan 23:30 och 02:00.
 4. Fågelkvitter. Annars är det helt tyst.
 5. Musik eller ljudböcker.
Det här inlägget postades i Fem en fredag, Livet. Bokmärk permalänken.

27 svar på Fem en fredag v. 21: Ljud

 1. Znogge skriver:

  Jag kan verkligen instämma när det gäller punkt 3! Finns väl inget mer enerverande än den sortens ljud. Det är helt omöjligt att koppla bort det.

  Själv har jag Aretha Franklins ”Respect” som ringsignal.

  Kram och ha en god arbetsfredag!

 2. Kraka skriver:

  Tack!
  Ser inte direkt fram mot arbete, men det brukar kännas bättre när jag väl är på plats. Men den här veckan försvann ovanligt snabbt. Fyra dagar som kändes som två.
  Ska strax packa mina matlådor för helgen. Ska variera mig lite den här helgen och har köpt både rotmos och bruna bönor.

  Ha en fin dag!
  Kram

 3. Marie Eggimann skriver:

  Det är väl konstigt vad en del människor har konstiga vanor.

  • Kraka skriver:

   Ja, alla har sina vanor och är konstiga på ett eller annat sätt. Tåström har vl en låt som heter Det är ni som är de konstiga och jag som är normal. 🙂

 4. Ingrid skriver:

  Jag har varit förskonad från renoverande grannar, men vet hur ljudet fortplantar sig i ett sånt här betonghus, så jag är glad så länge ingen drar igång med några större jobb. Det räcker bra med att sätta upp tavlor.
  Hoppas att du får en dräglig helg!
  Kram, Ingrid

  • Kraka skriver:

   Jag bor i ett område där många bor kortare tid, som en del i det som kallas bostadskarriären. Det gör att det byts kök och badrum ofta, ibland flera gånger samma år. Tycker det borde förbjudas, inte hållbart ur miljöperspektiv.

   Hittills har helgen varit bra. Men arbetsintensiv.

   Kram

 5. Micke skriver:

  Renoverande grannar är ju illa nog men här har vi totalrenoveringar utfört på beställning av fastighetsägaren….när de ”bilar” (heter det väl?) badrumsgolven så är det inte roligt att vara boende här.
  Hujeda mej 🙁

  Ha det så fint.

  • Kraka skriver:

   Ja, bilning är det absolut värsta. När grannar snett över mig renoverade badrum hade de tagit in några öststatare som inte hade en sucks aning om vad de höll på med. De skulle bila bort ett rör och det tog 2½ vecka. Jag skickade upp min son för att kolla vad de egentligen gjorde. Han var nästan lite chockad när han sett hur de höll på. Min exman är rörmokare och en duktig sådan. Det man höll på med i flera veckor var en sak han skulle gjort på ett par timmar. Dessutom tvivlar jag på att det är ordentlig gjort, den där badrumsrenoveringen. Jag hr ner till mitt sovrum när de kissar och fiser. Så lyhört var det inte innan. Golvet måste vara flortunt. Bara att hoppas att det inte rasar ner på mig. Men det har gått ett antal år sedan det gjordes.

   Ha det fint du också!

 6. Geddfish skriver:

  Håller med dig om många av dina svar.
  Rotmos, mmm vad gott! Bruna bönor också. Jag fick min dos av bönor i morse, åt mitt bakade bönbröd.
  Önskar dig en fin dag!
  Kram
  PS. så lätt att kommentera hos dig nu! DS

  • Kraka skriver:

   Bönbröd, bakar du det själv? Kanske mna kan få receptet i så fall?

   Ha en fin dag du också! Här regnar det, men jag ska snart till jobbet och då är en regnig helg inget större bekymmer. Vatten till växterna och det är verkligen grönt ute nu.

   Kram

 7. Bokdamen skriver:

  Kan bara hålla med om borrningar och annat, bor i ett äldre hus och ljuden fortplantas jättemycket. Katter som spinner är mysigt. Hoppas helgen blir bra!

  • Kraka skriver:

   Tack!
   Helgen har varit bra hittills. Vi hade väldigt trevligt på salen igår, trots att det var tungt. Vi var en extra person i lyften, en undersköterska som gick bredvid. Fler personer gör stor skillnad.

 8. Lillian skriver:

  Ha en riktig god helg og håper den blir stille og fredelig.

  • Kraka skriver:

   Tack!

   Ja, så stilla har den väl inte varit. Men jag tror att stilla betyder tyst på ditt språk och tystnad, förutom fågelkvitter och kattspinnande, har jag här.
   På jobbet är det mer ljud, men hittills har helgen varit bra. Ett pass kvar innan det är ny vecka.

 9. Karoleen skriver:

  Vad är det för konstiga grannar? Vem städar mellan 23.30-02.00? Tänkte ofta på det när jag bodde i lägenhet att ljud som jag tror är en viss sak, tex att de flyttar möbler, var säker något annat. För ingen flyttar så mycket möbler så ofta. Men jag kanske försökte ha för positiva tankar om mina grannar 😊😉

  • Kraka skriver:

   Jag har försökt prata med dem flera gånger under åren så jag VET att det verkligen är städar de gör. De drar sina möbler över golvet för att komma åt. Sedan är det nog väldigt lyhört vertikalt för jag hör hur tydligt som hest varje drag med dammsugaren.

   Men just nu bor jag (tillfälligt) på landet i utanför Växjö och här är det tyst och lugnt.

 10. Kina skriver:

  Eftersom jag hör lite dåligt (har hörapparat) så är jag så glad att jag bor på landet. Kommer på mig själv ibland med att jag har TV:n på jättehögt. Ja högre än det behövs, och då har tanken slagit mig: Tänk om jag bodde i ett hyreshus! Då skulle jag inte vilja vara granne med mig!!

 11. A ROOM OF MY OWN skriver:

  storstädning på småtimmarna är säkerligen strängt förbjudet. när jag bodde i lägenhet fick en ju inte bada efter kl 22 eller möjligen 23

  • Kraka skriver:

   Man får inte väsnas på nätterna. Problemet är ju att flytta möbler ligger i gränsområdet. Dessutom är de tillsagda hur många gånger som helst av både mig och förvaltare. Det är nog inte bara hörseln som är skadad. Tror det är något begåvningshandikapp också. Det har jag inget belägg för, men normala döva brukar förstå att hörande störs om döva väsnas. Det gör inte det här paret.
   Vi får bada dygnet runt. Det är beslutat av förvaltaren och/eller styrelsen.

 12. Musikanta skriver:

  På vår gata har nästan alla skaffat sig robotgräsklippare så nu är det helt tyst överallt. Det var det enda ljudet som möjligen störde tidigare. Vi har bara en enda barnfamilj på vår gata och som aldrig gör något väsen av sig. Vi är tydligen lyckligt lottade. Det är ingen genomfartstrafik heller på gatan så de enda biljud som hörs är när föräldrar hämtar och skjutsar sina barn till förskolan.
  Ingrid

 13. Paula skriver:

  Vilken mardröm du lever i! Jag skulle inte fixa att hela tiden ha oväsen omkring mig! Fy så jobbigt, tycker verkligen synd om dig. Är en flytt ingen lösning?
  Trevlig helg

  • Kraka skriver:

   Som tur är bor jag inte i mitt hem hela tiden. Men nej, flytt är inget alternativ. Jag skulle behöva få ett lån på minst 2½ eller 3 miljoner för att köpa en lägenhet i ett område där det är tystare. Jag kan få max 1½ miljon för min nuvarande lägenhet och en motsvarande i lugna områden skulle gå på minst 4, kanske 5, miljoner. Den jag ville ha i Västra skogen gick för minst 5½ när budgivningen var klar. Exakt belopp var hemligt på köparens önskemål.
   Hyreslägenheter kräver många år i kö. Det skulle jag tänkt på för 20 år sedan och ställt mig i kö.
   Alla tror att det är stökigt i Husby och pratar om skjutningar och bilbränder. Det är absolut inget man behöver bekymra sig om. Men grannar sominte kan uppföra sig enligt svensk kultur är ett bekymmer. Man förstår helt enkelt inte att man måste följa regler och bestämmelser.

   Trevlig helg du också! Jag ser fram mot att helgen snart är över och att det är måndag imorgon igen.

 14. skogsnuvan skriver:

  Jag bor ju i skogen och här är det mest fåglarna som hörs och en och annan skogsmaskin och jag tycker om ljud. Kan inte komma på mer än en sak som gör mig galen. Det är hårdrock när jag kör bil. Det gör mig nervös. Annars har jag alltid radion på när jag är inomhus. Synd om dig som bor i lägenhet och har städtokiga grannar. Vad är det för fel på folk?

  • Kraka skriver:

   Kulturella skillnader skulle jag vilja påstå. Men jag undrar också vad det är för fel på folk, För nog borde man väl vara på det stadiet att man förstår regler om man lyckats köpa en bostadsrätt?

 15. Pingback: Fem en fredag v. 22: Jeopardy! 2 - elisamatilda.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *