Hörru Johnny, jag har ett bättre förslag

Vården är i kris. I synnerhet intensivvården, där det fattas mängder av specialistutbildade sjuksköterskor. På Sahlgrenska har man flaggat för att personalen inte kan räkna med att få fyra veckors semester i sommar. Inte i år heller.

Nu har regionstyrelsen kommit på en idé. Ungefär som, ni vet,  Sickan i Jönssonligan har en idé. Hans idéer brukar ju inte vara så där alldeles lysande även om de kan verka så vid första anblicken.

Intensivvård är vård av de allra sjukaste patienterna. De som inte klarar av de mest grundläggande kroppsliga funktionerna. Som att andas, producera urin, upprätthålla cirkulation som att ha ett blodtryck och ett hjärta som slår som det ska.

På IVA, som är förkortningen för intensivvårdsavdelning, tar vi hand om dessa funktioner och räddar liv varje dag. Kanske inte alla liv, vi klarar inte alla eftersom den svårt sjuka kroppen inte alltid lyckas läka på ett sätt som gör att den kan fortsätta leva. Men trots allt så blir många tillräckligt återställda för att klara av ett liv efter IVA.

Andningen tar vi hand om med respiratorer, NIV (noninvasiv andning), optiflow (högflödesbehandling med syrgas).
Urinen får en dialysapparat hjälpa till med och när det gäller cirkulationen har vi en rad olika läkemedel av sådan art att det endast är på IVA de får användas. Det kräver både kunskap och avancerad övervakning. Övervakning som behöver tolkas av någon som har kunskap nog att förstå vad siffror och kurvor betyder.

Nu har man tänkt sig att bygga upp en reservpersonalstyrka, precis som man har deltidsbrandmän i vissa mindre kommuner. Borgarbrandkår är ordet man använder i liknelsen.

Grundidén är att vi skaffar oss en kader av hyggligt välutbildade personer för att gå in i iva-vård, men som inte förväntas tjänstgöra på iva till vardags, säger regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson”

Men snälla Johnny! Menar du allvar? Att man i krislägen ska ta in folk som inte brukar vara på IVA? Vad mera du med hyggligt utbildad? Att man gått och hospiterat en vecka? Att man läst Intensivvårdsboken? Eller?

Det är ju just för att vi jobbar på IVA till vardags som vi vet exakt vad vi ska göra i ett krisläge. Det sitter i ryggmärgen. Jag kan numera blanda inotroper (ja, de kallas så de där läkemedlen som manipulerar blodtryck och hjärta) utan att slå upp hur de ska blandas. Visst det finns oftast etiketter där det står hur man gör men är det bråttom så behöver man ha ”den rätta knycken” för att låna ett uttryck från Astrid Lindgrens Vi på Saltkråkan.

Även om det är läkaren som intuberar (stoppar ner den där slangen i halsen som sedan ska kopplas till respiratorn) så vet jag att jag kan. Har gjort den hundratals gånger när jag jobbade på narkosen och jag vet också hur de läkemedel som behövs ska doseras. Trots att det inte är jag som ska ordinera. Jag kan ställa in respiratorn och få till en användbar andning. Det kan man inte med bara ”en hygglig utbildning”. Man behöver både en adekvat intensivvårdsutbildning, en erfarenhet och en förtrogenhet med att göra det. Få det att ”sitta i märgen”. Man behöver göra det här kontinuerligt för att behålla kompetensen. Det är därför jag åker iväg och jobbar på intensivvårdsavdelningar titt som tätt. För att behålla kompetensen. För det vore så mycket lättare, för mig, att slå sig till ro på postop på mitt hemmasjukhus. Men jag vill inte tappa min intesivvårdskompetens. För den måste upprätthållas med ständigt övande i lugnt läge. För det är då, först då, man kan rycka in när det är kris.

Jag är en hyggligt utbildad politiker. Har haft en mängd uppdrag under mina verksamma år. Bland annat som kommunrevisor och ledamot i landstingsnämnder. Har också en mycket diger erfarenhet av kyrkopolitiskt arbete, bland annat som kyrkorådsordförande med allt vad det innebär av budgetansvar, personalansvar och ansvar för arbetsmiljön.

Jag föreslår därför att regionens politiker jobbar ett par arbetspass i veckan, eller för att inte vara alltför kitslig, ett par pass i månaden på IVA. Då kommer vi att ha i alla fall hyggligt utbildade personer som kan bistå med handräckning, bädda, tvätta och vara hyggligt upplärda av en intensivvårdsundersköterska. Vad tror du om det Johnny?

 

*Länk till artikeln i DN

Det här inlägget postades i Livet, Rubriker som fångat mitt intresse, samt ett och annat från nätet. Bokmärk permalänken.

5 svar på Hörru Johnny, jag har ett bättre förslag

  1. znogge skriver:

    Minst sagt skrämmande blir min spontana kommentar till detta. Det låter självklart allt annat än lämpligt. Jag kan förstå att det saknas personal men jag tror tyvärr inte att det är rätt avdelning att tillämpa denna metod på. ”Hyggligt välutbildad personal” skulle kanske fungera bättre på en vårdcentral där vardagligare åkommor hanteras.

    Kram

    • Kraka skriver:

      Helt galet!
      Han har inte en aning om hur avancerad intensivvård är. All teknisk utrustning vi har, bara den skulle kunna ta död på någon om man inte vet vad man gör. Jag blir alldeles matt när jag läser sådant där.

      Kram

  2. Ingrid skriver:

    Jag förstår din reaktion, du som verkligen är insatt i hur arbetet på IVA går till. Skrivbordskonstruktioner är farliga saker. Hoppas att det här förslaget stoppas.
    Här har vi fått 41 ny covid-19 fall under helgen. Det här verkar inte vara slut ännu trots vaccin och andra åtgärder.
    Ha en skön fortsättning på måndagen!
    Kram, Ingrid

    • Kraka skriver:

      Tack Ingrid! Jag ska träffa en (vaccinerad) kollega och äta lite grekiskt och dricka Retsinavin.
      Önskar dig en fin eftermiddag och kväll!
      Kram

  3. Micke skriver:

    Kunde tyvärr inte läsa artikeln, den var bakom en betalvägg, men jag läser vad du skriver och faktiskt blir jag lite mörkrädd, hur svårt det än kan vara med personal så kan man ju inte lösa sådant på detta vis inom IVA.
    Jag förstår verkligen din reaktion, det handlar ju faktiskt om liv och död.

    Tillönskar dig en fin måndagskväll Kraka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *