Lördagsmys, eller hur man lyckas fylla tiden till brädden

Vaknade vid halvfemtiden och bestämde mig för att ta tag i dagen. Gick upp och gjorde kaffe och två Skånepepparkakor med ost. Tog det lugnt ett bra tag och surfade bland nyheter och bloggar. Sedan gjorde jag ännu en kopp och pluggade 1½ timme. Innan jag började plugga läste jag först en artikel i DN om parasitsvampen Cordyceps. Det fick mig, lite otippat, att associera till prioner och jag läste på om sjukdomar orsakade av dessa också. Men sedan återgick jag till det jag skulle göra.
Gjorde en paus mitt i pluggandet och skrev bland annat ”Fem en fredag” för att publicera under eftermiddagen.

Efter första pluggpasset klädde jag mig och gick upp till kattpojkarna. Det var frukostdags för dem. Gjorde rent deras lådor och serverade mjukmat. Även idag ville Orvar också ha mjukmat. Kände att jag nog skulle lägga upp en halv påse extra. Kingston behöver sin mat.

Direkt efter hämtade jag bilen i garaget och åkte till Stora Coop i Rotebro. Hade en lista på det jag skulle köpa och det enda extra jag köpte var en låda kattmat. Om det nu ska gå åt mer mat än beräknat behöver jag se till att det finns. Jag vill att F ska slippa ha besvär med att köpa mat. Han köper kattsanden och jag swishar sedan. Men han har nog att göra ändå så det är bara sanden, eftersom den är så pass tung, som jag tycker han ska behöva inhandla.

När jag kom hem fixade jag kaffe och smörgåsar till lunch. Unnade mig sedan en halvtimme vila med ljudbok. Ringde till L och pratade en stund.

Sedan var det åter dags att plugga 1½ timme. Var tvungen att pausa oplanerat och göra kaffe. Var på väg att somna över boken.

Tog ett bad och tvättade håret. Klockan var bara 15:30 och jag satte mig ner en stund för att bara vara. Planerade att gå till pojkarna vid 18-tiden. F ger dem alltid kvällsmat kl 20, men då får Kingston sitt extramål vid midnatt. Jag ville inte gå dit så sent. Löjligt, javisst. Men jag känner mig tryggast inomhus efter det som hände i somras.

Pojkarna mötte mig vid dörren och såg glada ut. Jag la upp mat och gjorde rent lådorna. Satte mig hos dem och pratade med dem ett tag.

När jag kom tillbaka hem gjorde jag en Libapizza med tomater, skinka, champinjoner och naturligtvis tomatsås och ost. Det blev så bra. Jättegott.

Medan jag åt lyssnade jag klart på en ljudbok. En spännande berättelse om en kidnappad flicka som är i klorna på en sadistnätverk. Drack lite rött och hade lördagskväll. Bestämde mig för att unna mig ledigt resten av kvällen. Hade redan bestämt mig för att avstå från morgondagens vandring. Det är alldeles för mycket snö och is på många ställen. Det kommer att finnas gott om tid framöver att både promenera och vandra.

Det hände inte så mycket mer denna lördag och kvällen övergick i sovdags.

 

*När jag kollade så insåg jag att jag var långt ifrån den enda som funderat på om det heter brädden eller bredden.
Det kan heta både bredden och brädden, men betyder då olika saker.
Brädden är när man fyller på något så det blir fullt och nästan rinner över. Bredden är när man fyller på, eller tänjer ut, i sidled (horisontellt).
Dagar skulle nog kunna fyllas ut både på brädden och bredden (min tolkning) men dygnet kan knappast annat än fyllas på brädden, det vill säga så det nästan ”rinner över”. Man kan ju inte direkt göra 24 timmar längre, tid är i det här sammanhanget en konstant.

Det här inlägget postades i Livet. Bokmärk permalänken.

9 svar på Lördagsmys, eller hur man lyckas fylla tiden till brädden

 1. Lena Johansson skriver:

  Det är många som inte kan skilja på ”bredden” och ”brädden”. Det är extra irriterande när det rör sig om författare och journalister som ju borde vara proffs på språk. Inte heller vet de skillnaden mellan ” hysa” och ”husera”. Nu har jag fått avreagera mig lite. Det känns bra. 😊

  • Kraka skriver:

   Det är alltid skönt att få avreagera sig. Det går åt många svordomar bara för att läsa en vanlig nyhetssida. Journalister idag kan ju varken stava eller uttrycka sig i skrift.
   Ha en fin söndag Lena!
   Kram

 2. Anna i Portugal skriver:

  Se där, bredden/brädden hade jag faktiskt koll på. Men det finns säkert andra ord jag använder fel 🙂 Skönt för katterna med flera besök av dig under dagen. Skånepepparkakor är så otroligt gott, många år sedan jag åt.

  • Kraka skriver:

   Jag köper Skånepepparkakor lite då och då. Har just, precis som igår, ätit två med ost till morgonkaffet. Ja, det finns mängder med ord, och annat, man inte har koll på.
   Ska snart gå upp till mina kattpojkar och ge dem frukost. Måste bara få i mig en kopp kaffe till först. Vågar inte ge mig på att göra kaffe hos F. Alla dessa komplicerade maskiner… Suck!

 3. Micke skriver:

  Går ju åt en del kattsand minsann, bra att ha gott om det hemma fast vi får vårat hemlevererat, utan bil är det ju knepigt att få hem det annars.
  Libapizza har vi alltid ingredienser till hemma, gott som bara den ju.

  Tillönskar dig en fin söndag Kraka.

 4. Ingrid skriver:

  Fylla tiden till brädden är du verkligen bra på!
  Ha en skön söndag!
  Kram, Ingrid

 5. znogge skriver:

  Ännu en fullmatad dag minst sagt.
  Det finns många uttryck och ord som används felaktigt. Något som stör mig är när man inte kan skilja på var och vart eller de och dem. Hur svårt kan det vara…

  Önskar en god söndagskväll nu!

  Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *