Ännu en lång dag

Trots att jag sovit gott och tillräckligt länge, nästan 8 timmar, var jag supertrött. Det var segt att komma igång.

Jag skulle laga mat och tvätta. Sedan, sen eftermiddag, skulle jag till Harriet och äta middag. Middag som jag skulle ha med mig.

Gjorde först citronfromagen. På riktigt, inte av pulver. Sedan romsås och slutligen laxen i ugn. Däremellan gick jag ut till tvättstugan.

Idag fick jag en ny version av varför man inte städar. En jag inte hört tidigare. Jag blev ordentligt upprörd. Han som inte städat tyckte att jag var oförskämd för att jag sa till. Han kacklade om hur hemsk jag var som inte förstod honom och för att jag sagt till. Jag skulle visa förståelse för att honom. Tvättmaskinens fack var kladdiga. Han var helt oförstående och jag räckte honom trasan. Det jag ännu inte förstått var att han verkligen inte visste hur man gör.
Naturligtvis var han inte heller klar när hans tid var slut. Så typiskt hänsynslöst! Men jag fick se hur han knölade ihop tvätten när den var torr. Den stackars kraken visste inte hur man viker tvätt. Heller. Hurra för hemkunskapen i svenska skolor! För den finns väl kvar hoppas jag. När jag gick i skolan, på högstadiet, fick vi lära oss både att tvätta och klädvård i övrigt.

Sedan försökte han smita från att rengöra luddfiltret. Det var då det kom fram att han aldrig hade städat, inte visste att det finns ett luddfilter och jag fick visa hur man borstar det. Han sa att han inte visste att man måste städa, det stod ju ingen stans på engelska. (Jag hittade senare alla engelskspråkiga anslagen som någon rivit ner och lagt i en hög). Han sa att han aldrig tvättat innan han kom till Sverige, det gjorde man inte i hans hemland. Det hade man anställda till. Speciell personal som gjorde sådana saker som tvätta, städa och liknande. Jag blev ännu argare och sa att jag rest i nästan 50 länder (tror att det egentligen är bara 42) och att jag aldrig träffat någon som är så korkad så att man inte förstår att man måste städa efter sig. Det är något som inträffar när man kommer till Sverige. Jag förklarade att en bostadsrättsförening är en community där alla måste hjälpas åt och ta ansvar. Men han hade trott, på fullt allvar, att det skulle komma någon och städa efter honom. Trots att det inte finns någon tid mellan tvättiderna och att det ju i så fall skulle bli jag som skulle städa. Visst, det bor en del folk här som jobbar på ambassader, har sett deras diplomatmärkta bilar i garaget. Men även om man har hembiträden som slavar i hemlandet så är det inte vanligt här. Eller så får han anställa en reservmamma för jag tänker inte plocka efter honom eller någon annan granne. Jag har fått nog!

Jag städade i alla fall efter mig innan jag gick. Det känns rätt surt att alltid lämna tvättstugan ren och i stort sett aldrig komma till en städad. Jag vägrar tro att de här människorna är så här dumma på riktigt. Jag tror de spelar korkade för att slippa göra sin del. Även om bostadsrättsföreningar är en typisk svensk sak så måste man ju kunna lista ut hur det fungerar. Det är ju samma sak med en massa andra saker som man gör, eller inte gör. Sedan får vi alla vara med och betala.

När jag var klar med tvätten gick jag ner till macken och hämtade tre paket i Instabox. Precis när jag kom hem såg jag i appen att F parkerat. Gick ut igen, passade på när jag ändå var klädd, för att prata med honom och hälsa på Snufflan.

Jag gick med F upp för att få en nyckel och fick då också en kopp kaffe. Vi pratade en stund och jag såg plötsligt att det var dags för mig att byta om och åka.

Klädde om i flygande fart och packade ner det som skulle med. Sedan gav jag mig av. Vi hade sagt vid 17:30-tiden och jag var faktiskt bara 10 minuter sen. Berodde på att det vid varje hållplats tog väldigt lång tid. Det var mängder av folk och först skulle många ut och sedan minst lika många in.

Jag har inte träffat H på länge. Jag började med att säga vad som skulle in i kylen. Hon hade en flaska bubbel och lite förrättstilltugg förberett.

Vi satt och pratade och hade förstås en hel del att avhandla Det var som sagt länge sedan vi sågs.

Jag hade all mat med mig, men det behövde kokas potatis och dukas.

Till sist kunde vi sätta oss till bords. Lax gjord i ugnen, kokt potatis, romsås, tomater och gurka. Happy dog hade jag med mig att dricka till maten.

Jag var nöjd med maten jag gjort. Inga halvfabrikat utan helt lagat från grunden. Åt mig själv brukar jag fuska och köpa färdig romsås. Men det var så lätt att göra denna sås så den kommer jag nog att göra i fortsättningen.

Som dessert hade jag gjort citronfromage. Den var så god. Vispade grädde och hade ovanpå.

Efter maten satte vi oss en stund och sedan gick vi ner i källaren för H ville visa mig några saker hon vill ha hjälp med. När vi var uppe i lägenheten igen drack vi kaffe och sedan började jag planera för min hemfärd.

Det var stökigt på Tvärbanan, med de som stökade gick av någonstans, kanske vid Liljeholmen. Sedan var det kaosartat vid Solna när jag skulle byta till T-banan. Det hade varit match och då är det sjukt stökigt i kollektivtrafiken och personal måste slussa folk genom spärrarna för att det ska vara hjälplig ordning. Suck!

Hur som helst kom jag hem, gick in med mina saker och hämtade nyckeln till F och gick upp till mina kattpojkar. Gjorde rent i lådan och serverade Kingstons nattmål. Han behöver ett extra mål mat. Annars får de alltid mat klockan 8 och 20 av F. Men Kingston får sedan ett nattmål innan F lägger sig. Han behöver det för att hålla sin vikt. Han äter inte torrfoder, eller ytterst ogärna i alla fall. Han kan äta torrfoder så det är ingen risk för svält. Men han vill inte. Tror han tycker det är besvärligt när han inte har så många tänder. Han har ju opererat bort alla utom två framtänder uppe och två nere.

Jag gick sedan hem. Bytte till nattkläder, borstade tänderna och la mig. Var så trött. Imorgon får det bli fri sovning. DEt har varit alldeles för många tidiga morgnar den här veckan och imorgon är det ju trots allt lördag.

Det här inlägget postades i Livet, Mammason. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *