Dags att bryta upp och återgå till vardagen

Gick upp vid 6-tiden för att dricka kaffe med L innan hon åkte till jobbet. När hon skulle komma, vid 16-tiden tror jag, skulle jag redan åkt för länge sedan.

La in ett par räkningar jag glömt och la mig sedan en stund igen med en ljudbok på. Var väl inte direkt trött men att bara sova 6 timmar före en jobbnatt är inte att rekommendera.

Sov en stund, gick upp och åt frukost. Diskade disken från igår som ingen av oss orkat ta hand om. Packade mina saker. Innan jag bar ut till bilen skrev jag Fem en fredag.

Det var torra fina vägar och gick bra att köra. Jag var framme i Södra Ljunga strax före klockan 15. Betalade, fick min nyckel, bar in mina saker och bäddade. Sedan la jag mig eb stund. Somnade oc hsov en hel timme, faktiskt med 4 minuter råge.

Hann plugga lite innan det var dags att åka till jobbet. Packade ner min nattlunch och gav mig av. På vägen in ringde jag F, bytte några ord eftersom han var upptagen, och L för att tacka för senast.

Eftersom jag avskyr att vara sen hann ja dricka kaffe innan jag skulle börja jobba. När jag kom in på salen satt man och väntade på postop-patienter, det var några stycken på programmet. Det man också gjorde var att redogöra för vad man pratat om under kvällen. Jag blev alldeles matt. För det var tankegångar som man aldrig behövt fundera på någonsin under min 48½ år långa karriär.

Bland annat hade man funderat på vad man skulle göra om det kom in en bomb genom fönstret på postopsalen. Jag tror ju inte man behöver fundera så mycket på just det. Inte ens om man har turen att överleva en bombning av sjukhuset.

Däremot blev jag uppmärksammad på Rakel. Det är något jag aldrig blivit uppmärksammad på tidigare. Vet inte om, men så borde det väl vara, om man varit ansluten på något annat sjukhus. Jag har bara jobbat på sjukhus stora nog att ha något slags ledningsfunktion dygnet runt. De personerna har utbildning för sådant. Det har jag inte! Jag skrev upp det på min växande lista med saker jag vill ha genomgång av på min extra introdag. Som jag förhoppningsvis får. För de två dagarna har redan krympt till en och det pustas om att man behöver avsätta en personal för att ”ta hand om” mig en dag. Däremot är det Klara som kommer att betala min lön den dagen. Precis som för den dagen jag fick när jag kom till sjukhuset.
I det där trepartssamtalet vi hade framhöll ju  (avdelningens) chef att hon trott att jag var kompetent, för det hade man ju sagt när hon tog referenser från Ryhov. Jag kommer med en dåres envishet att vidhålla att det inte handlar om kompetens när man behöver få bli visad var vätskeförrådet i sjukhuskällaren ligger, kylrummet dit man kör avlidna, vissa funktioner i dataprogrammen, akutrummet på akuten, vårdavdelningarna och nu Rakel. Bara för att nämna några saker. Jag har en lång lista som jag fyller på vartefter. Just nu kom jag faktiskt på en sak till. Nu har jag 11 saker på listan. Ingen av dessa har med intensivvårdskompetens att göra. Bara lokala saker och företeelser. Btw så var min kollega uppe två gånger inatt på vårdavdelningen för att hantera en EDA (epiduralkateter med smärtlindring). Det är bara IVA-sjuksköterskor som får ändra doser och koppla dessa. Det har tydligen hänt något någon gång och någon har gjort fel och istället för att lära upp avdelningens sjuksköterskor får ingen hantera dessa för att en person gjort fel. Det är som med blodgasapparaten vi har och de där apparaterna där man tar lite blod på en kuvett och trycker in för att kolla Hb (blodvärde) och blodsocker. Som inhyrd är jag inte betrodd att hantera dessa. Det är samma apparater som man har på många sjukhus, bland annat Karolinska Huddinge. Jag har använt dessa länge. Blodsocker- och Hb-apparaterna sedan någon gång tidigt 1990-tal, möjligen tidigare, och blodgasapparaten sedan 2006. Jag kan dessa, men jag måste be undersköterskan att köra proverna. Det funkar, men kan bli rätt opraktiskt när vi bara är två personer, en av varje kategori, i sommar. Men så var det i Växjö också. Möjligen är det en typisk Kronobergsgrej. För den som undrar varför jag bara inte kör dessa prover och struntar i att jag inte får så är det för att man behöver en personlig streckkod för att starta dem. Koden är sjukhusbunden, jag har streckkod till Huddinge, och kan inte användas på andra sjukhus.

Natten rullade på i lagom takt. Men som jag minns det var fredagsnatten okej förra helgen också. Det var lördags- och söndagsnatten som var jobbiga. vi får se hur det blir den här helgen. Än är vi full styrka, det vill säga två IVA-sjuksköterskor och en undersköterska. Det är efter midsommar som vi blir reducerad bemanning. Ingen, utom chefer, tycker det är en bra idé. Alla är oroliga och stressade. Det är därför man lägger timmar på att prata om bomber genom fönstren istället för att, när man fått en stund över, prata om barn, barnbarn och husdjur. Jag är orolig för många saker. Men inte för bomber som kommer in genom fönstret. En bomb som exploderar i postop-salen kommer med nästan hundra procents säkerhet att döda både mig och patienterna. Jag har jobbat klart med min posttraumatiska stress efter pandemin och utbrottet av Ukrainakriget. Jag har accepterat helt i linje med Sinnesrobönen:” Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden.”
Jag har haft ett oräkneligt antal sömnlösa nätter, massor av ångest och varit så övertygad om att jag skulle dö att jag detaljplanerade min begravning under pandemin. Sedan när kriget bröt ut utökades ångesten med att jag inte ens skulle bli begravd utan ligga ute och ruttna efter ett anfall. Jag har jobbat hårt för att komma fram till acceptans. Så jag tänker inte lägga energi på bombning av sjukhuset och hur jag ska hantera det. Jag använde hela jul- och nyårshelgen, ensam, med att komma fram till en lösning som jag kan leva, eller dö, med.

Efter jobbet åkte jag hem till Södra Ljunga, drack te och åt två mackor och somnade sedan snabbt.

Det här inlägget postades i Livet, Ljungby, Mitt nya (arbets-)liv. Bokmärk permalänken.

Ett svar på Dags att bryta upp och återgå till vardagen

  1. znogge skriver:

    Att dra in på personalen brukar enbart ledningen tycka är en bra idé. Många gånger är det ekonomiska aspekter bakom sådana beslut vilket i förlängningen enbart leder till försämringar.
    Sinnesrobönen är så klok och precis så bör man alltid tänka. Inte alltid helt lätt men det är en annan femma…

    Hoppas att den kommande arbetsnatten blir dräglig.

    Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *