Dagens Jetpackfråga – Traditioner

Idag ställer Jetpack frågan Vilka traditioner har du inte hållit på som dina föräldrar hade?

Skulle lätt kunna säga ”alla och ingen” för jag lever ett helt annat liv än mina föäldrar gjorde.

Vi firade de stora högtiderna i mitt föräldrahem. Då var det gäster som kom, oftast min syster och hennes familj men även andra släktingar på pappas sida. Kan inte minnas att mammas släkt någonsin var inbjudna utom till stora födelsedagar.

En något udda tradition var att mamma alltid sparade en förpackning kräftor i frysen som vi åt på nyårsafton.

Födelsedagar och namnsdagar firades med tårta och presenter. Alltid.

Jag har levt större delen av mitt liv som singel. Jobbat flertalet stora helger och även varit utomlands ett antal av dem på senare år.
När jag levt med någon, inte minst under perioden jag var gift, skulle helger firas och jag skulle fixa allt med mat, dukning, inköp, pyntande och annat som hörde till. När jag äntligen lämnat min exman var jag fullständigt allergisk mot helger, speciellt julen. Det tog ungefär 15 år innan jag ens övervägde att ha julgran och något slags julfirande. Inte minst på grund av att min exman drack alldeles för mycket alkohol. Jag är helt allergisk mot män som super sig fulla i tid och otid. Han drack i stort sett dagligen. Helg som vardag.

Jag firar i stort sett alltid Fredrik-dagen. Om vi av någon anledning inte är på samma ställe då så firar jag min son i efterskott vid tillfälle. Traditionen är något med jordgubbar.

Det här inlägget postades i Jetpackfrågor, Livet. Bokmärk permalänken.

3 svar på Dagens Jetpackfråga – Traditioner

 1. znogge skriver:

  Här är det tvärtom och jag har bara positiva erfarenheter av firande. Med andra ord så skulle jag säga att vi har kvar väldigt många traditioner och firar det som firas kan. En sak som inte hör till längre är dock kräftskiva men det är kanske inte så vanligt längre.

  Kram

 2. Ingrid skriver:

  Våra helgtraditioner har hängt med sedan jag var barn faktiskt. Det enda som jag kan komma som skiljer sig från barndomens helger med släkten är att vi lekte väldigt många sällskapslekar och där deltog alla, även de vuxna. Det är något som inte förekom hos Levanders, varken hos den äldre generationen eller den yngre.
  Kram, Ingrid

 3. Kristine skriver:

  Her i Norge har vi ingen tradisjon når det gjelder navnedager…

  Ha en fin torsdagskveld videre ^^

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *