Två nätter och tiden emellan

Måndagsnatten blev spännande, i alla fall på slutet. Vi hade en hel del att göra, men jag var på den delen av postop där många patienter kan skickas till avdelningen under natten. När jag skickat mina patienter, vilket var tur, kom en patient som jag var övertygad om skulle skickas inom en halvtimme, eller i vart fall inom en timme. Så blev det inte. Istället blev det en del prover, röntgen och CT. Patienten blev kvar tills jag lämnade över på morgonen.
När patienten skulle på CT, alltså datortomografi, det som på engelska också kallas cat scan, fick jag hjärnsläpp. Jag, som jobbar av och till på olika intensivvårdsavdelningar i landet, tog för givet att jag skulle följa med till röntgenavdelningen. Det skulle jag inte. Postoppersonalen går aldrig till röntgen eller liknande. Det gör anestesipersonalen.
Eftersom jag nu fått för mig att jag skulle gå drog det igång den aldrig sinande konflikten om huruvida anestesin ska ”hjälpa” oss när vi inte har, som de sa, ”kaos”. Det blev lite sura miner, men de tog min patient och gick. De kom tillbaka medan jag rapporterade över till den dagpersonal som skulle ta över.
Det här är en diskussion jag inte tänker lägga mig i. Jag tror att min förvirring berodde på att på många små sjukhus är postop och IVA hopväxta, alltså samma avdelning, bara olika rum. Där ”springer” man även på larm och arbetssättet är helt annorlunda.

Eftersom jag klantat till det och dubbelbokat så var det bara att, på tisdagsmorgonen, direkt efter jobbet åka till Uppsala för en heldag på skolan. Jag hade missat min skoldag när jag tackade ja till arbetspasset.

Jag hade tur på Essingeleden och det var visserligen många bilar men inga köer. Jag behövde hem först, hade fått meddelande om att Earlybird lagt ett paket utanför min dörr. Det kan man inte låta ligga hela dagen där jag bor. Då är risken stor att det är borta när man kommer hem.

Allt gick snabbt och bra. Trodde jag. Men inte långt fram alls blev det tvärstopp. Jag insåg att jag skulle komma försent och ringde min lärare. Talade in ett meddelande om att jag var på väg men inte skulle hinna i tid.Jag kom en kvart försent.

Även om mina ögon gick i kors mellan varven så blev det en bra studiedag. Åt lunch med en av mina kurskamrater på nationen bredvid. Tomatsoppa med sallad och bröd.

Efter dagen stannade jag kvar på skolan och vilade med benen högt i en soffa. Behövde dels just vila, men också vänta ut trafiken för att slippa rusningsköerna. Drack kaffe och åt knäckebröd.

När jag kom hem, trots att min ambition var att sova meddetsamma, tittade jag på ett avsnitt Fråga Lund. Men sedan sov jag. Länge.

Alarmet väckte mig på onsdagsmorgonen, men då hade jag sovit nio timmar och tre kvart så det kändes okej. Hade en tid inbokad och behövde göra lite saker innan.

Eftersom jag sitter med som studentkårsrepresentant i kollegiet åkte jag även denna dag till Uppsala. Den här gången utan trafikproblem. Om man nu inte tycker att snö och minusgrader är ett problem. Det tyckte jag i och för sig, har inte hunnit få på mina vinterdäck ännu. Men det var bara i Uppsala det var snö och minus. I Stockholm var det hela en grad, bitvis 2 grader.

Det var ett bra kollegiemöte med en del spännande reflexioner. Vi är två representanter och jag hade tur och slapp anteckna.

Efteråt åkte jag hem för att lämna bilen och sedan åka in till stan. Skulle äta på Esperia med H….e.

Tacogyros

Garides

Ostar och marmelad

Självklart drack jag Retsina till maten. Jag är mycket förtjust i detta grekiska vin med en lätt smak av kåda.

När vi lämnat restaurangen gick vi ner till Rival för att ta ett glas innan vi skulle skiljas åt. Jag bestämde mig för att avstå alkohol och drack en Cola zero.

Tog T-banan hem och plötsligt gick all luft ur mig. Jag blev så trött. Det blev inte lång stund hemma innan jag låg ner och släckte lampan.

Hade fri sovning på torsdagsmorgonen men vaknade redan vid 7-tiden. Gott så eftersom jag hade en hel del att göra. Insåg dock att jag skulle behöva försöka hinna ta en tupplur på eftermiddagen.

Efter kaffet tog jag tag i pluggandet och gjorde sedan ett avbrott för att skriva lite här. Fortsatte sedan med ytterligare filosofisk fördjupning.

Åt lunch, läste en stund till och försökte sedan sova. Det blev inte så länge, knappt en halvtimme. Jag har svårt att sova i förväg.

Valde vilka pass jag ville ha av vakanserna på IVA och gick sedan och fixade nattens lunchlåda. Åt lite yoghurt och drack kaffe också.

Åkte till jobbet, det var lite strul med pendeltågen. Som alltid. Men jag hade tagit till extra tid för att hinna,

Natten var helt okej. Inte för lite att göra men heller inte för mycket.På morgonen åkte jag hem via Fridhemsplan. orkade inte ens gå ner till pendeltågen och riskera att mötas av att det var inställt. Av alla stora städer jag varit i över världen är nog Stockholm den med sämst kollektivtrafik. Suck!

Nu ska jag ha fri dagsovning. Tror jag kommer att somna snabbt och sova länge.

Det här inlägget postades i Livet, Mitt nya (arbets-)liv, Stockholm: Huddinge Postop. Bokmärk permalänken.

3 svar på Två nätter och tiden emellan

 1. Ingrid skriver:

  Efter de här dagarna behöver du nog sova och koppla av ordentligt. Jag blir trött bara av att läsa hur du flänger omkring. Var hittar du alla energi?
  Sov så gott!
  Kram, Ingrid

 2. Tantaugusta skriver:

  På måndag ska jag vara på Newman hela dagen. Ingen chans att du är där samtidigt?

  • Kraka skriver:

   Nej, tyvärr. Jag är där på torsdag. Men du måste komma på julfesten. Datum är inte spikat ännu, men det brukar vara trevligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *