I tomterött jag drömmer – Roadtrip dag 13

Morgonen var som de flesta morgnar. Vaknade, drack kaffe, åt frukost och duschade och klädde mig.

Skulle träffa B…t utanför Domkyrkan klockan 12:00 och tog därför spårvagn 11, den enda av de tre som går från Kviberg som tar den vägen. Jag blev lite sen för det var något signalfel och vi blev stående och väntade på klartecken att få åka.

Vi tog en sväng inne på Hemtex, men sedan gick vi till Kronbodarna för att äta lunch.

Jag valde dagens fisk, panerad sejfilé, och köpte till ett glas vitt. Maten var väldigt god och jag kände mig nöjd.

Vi gick lite ut och in i bodarna, det är mest olika slags konsthantverk. Jag blev väldigt förtjust i ett av Eva Fluur Jonsons konstverk.

Jag vet ju inte hur hon tänkt kring sitt konstverk, men jag blev berörd av mamman och hennes baby. Det är som en modern Maria och babyn skulle mycket väl kunna vara det lilla Jesusbarnet. Allt handlar om kontext (sammanhang) och idag är knappast ett barn i en krubba (matplats för hästar/åsnor) gångbart. Bara tanken ger vibbar av orosanmälan… Den vackra blå färgen är också passande, Maria har ofta den blå färgen.

Under mamman och barnet fanns även en text, troligen skriven av konstnären.

Jag hade svårt att slita mig och hade kunnat stanna länge och bara se på det vackra konstverket.

Men vi skulle vidare. Nästa nål var Göteborgs stadsmuseum. I första hand skulle vi se utställningen TOMTEKONST Från Ernst Billgren till Helena Blomqvist.
Det fanns en massa fantastiska bilder, men de var bakom glas och då vet ju jag att det blir ett uselt fotoresultat med mobilen. Med andra ord fotade jag inte en enda av tavlorna.

Vi tittade sedan på Göteborgsutställningarna, dels en temporär dels den om hur Göteborg blev till som är en av deras fasta utställningar.


Särskilt roligt var det att få se de skelettdelar av Österödskvinnan som man ställer ut under en kort tid. Hon levde för 10 000 år sedan, blev 70 år, var 170 centimeter lång och hade en fysik (det ser man på skelettet) som en nutida elitidrottare. Hennes grav hittades 1903, men han som hittade den bara öste igen graven och lät henne ligga. Hon omnämns i TV-programmet Historien om Sverige.

Vi var länge, väldigt länge, inne på museet. Ändå hann vi inte se allt, långt därifrån. Som tur var hade jag köpt ett årskort och kan gå dit varje gång jag är i Göteborg. 🙂

När vi kom ut hade det börjat snöa. Det var halt och jag önskade mig att vi skulle ta en fika på  Brogyllen innan jag behövde åka hem. Hade en tid att passa.

Det fanns mängder av godsaker att väja på. Men till sist fastnade jag för den vita med en marsipangran som dekoration.

Innan vi sedan skiljdes åt hann vi in på apoteket där jag köpte en ny dagcreme. Den jag haft med mig tog slut i morse. Jag har lite krav på vad jag vill ha. Det ska vara lägst 15 SPF (solskyddsfaktor 15), jag är även noga med att kolla innehållsförteckningen.

Jag tog spårvagn 11 tillbaka hem till Kviberg och pratade sedan med F i telefon tills det var dags för mig att koppla upp mig på zoom för ett styrelsemöte.
Mötet gick fort, bara drygt en halvtimme, vi skulle bara checka av det sista inför julfesten.

Efter mötet gjorde jag en kopp kaffe och chillade en stund. Har inte mycket att packa imorgon och det enda orosmolnet kring hemresan är eventuella trafikhinder relaterade till vädret.

Det här inlägget postades i En arbetsfri månad 2023, Livet, Teater, museum, kultur, musik. Bokmärk permalänken.

3 svar på I tomterött jag drömmer – Roadtrip dag 13

 1. znogge skriver:

  Full rulle hos dig som vanligt men en bra dag får man väl säga. Så gott med kaffe och en bakelse.
  Nu hoppas jag att hemresan ska gå bra och att vädret inte ställer till det.

  Kram

  • Kraka skriver:

   Ja, trots ledighet så är det en hel del snurr i livet. Men när jag kommer hem drar det igång ordentligt.
   Ha en fin torsdag!
   Kram

 2. Ingrid skriver:

  Det låter som om du haft en bra och intensiv dag från morgon till kväll.
  Hoppas att hemresan kommer att gå bra!
  Kram, Ingrid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *