Fem en fredag v. 49: Yttranden

Fem en fredag är ett bloggtema hos elisamatilda. Du kan läsa andras inlägg eller skriva ett eget.
Du deltar genom att svara på frågorna i din blogg (eller genom en kommentar om du inte har en blogg). Lämna gärna en kommentar här så jag och andra kan hitta in till dig och läsa dina svar. Glöm inte att länka till elisamatildas inlägg så fler kan ta del av Fem en fredag.

 

 1. Vilka ord använder du för ofta?
 2. Vilka ord använder du inte tillräckligt?
 3. Vilket ord har du nyligen lärt dig?
 4. Vilka ord älskar du att höra?
 5. Vad är ditt favorituttryck?

 

 1. Vet inte, men jag har ofta anledning att säga ”Vad är det för fel på folk?”. Senast i morse när jag kastade en blick på nyhetsflödet. En lastbil satt fast i Klarabergstunneln. Om man kör den sortens fordon, ja alla fordon faktiskt, så måste man veta hur högt fordonet är! Det fastnar fordon, inte minst bussar, i Stockholmstunnlarna stup i ett.
  Jag har också ofta anledning att säga ”Jag blir galen!” Ofta ett uttryck för stress, men också en allmän reflexion över livet och omgivningen.
 2. Skulle väl vara uttryck för hur stolt jag är över F (min son). Han är en verklig underdog som utan formell utbildning tagit sig upp i yrkeslivet.
 3. Pootastrophy. Hade inte hört ordet innan jag fick det i ett sms, annars är jag bra på att snappa upp moderna uttryck.
 4. ”Välkommen!”, ”Roligt att se dig!”
 5. Jag har två ordspråk jag gillar: ”Sjömannen ber inte om medvind, han lär sig segla”, det är min allmänna inställning till livet.
  ”Tålamod! Väderkvarnar ger sig aldrig ut för att söka efter vind”. Som ”akutmänniska” (läs IVA-sjuksköterska) vill jag ju att allt ska ha vara gjort redan igår. Det är ingen bra idé att ta med den inställningen till sitt privatliv, speciellt inte om det gäller relationer.
  Ordspråk är ju inget jag strör omkring mig, men ett uttryck jag ofta använder är: ”Det reder sig”. Lite kuriosa är att F avskyr när någon säger ”det ordnar sig”. För det gör det inte, ofta är det i de sammanhang någon säger det till honom en inbyggd förväntan att just han ska ordna upp situationen. När jag använder uttrycket menar jag mest att jag är chill med det som händer och att det folk omkring mig ska ta det lugnt så löser vi problemet tillsammans.

Det här inlägget postades i Fem en fredag, Livet. Bokmärk permalänken.

7 svar på Fem en fredag v. 49: Yttranden

 1. Ingrid skriver:

  Vi var i Tyskland, på väg ner mot Toscana och chauffören var ute på okända vägar och körde efter gps, men det blev en längre resa än han tänkt, för det tog stopp utanför en tunnel som var lägre än bussen. Det talade ju inte gps-en om!
  Nåja, vi kom rätt till slut och slapp i alla fall fastna i tunneln.
  Ha en fin fredag!
  Kram

 2. Kul, bra svar! Det där med de höga lastbilarna som tror att de kan klämma sig fram i för små tunnlar, det är verkligen en gåta.
  Sjömans-uttrycket är också väldigt bra.

 3. Kina skriver:

  Fattar inte heller att man inte vet hur högt fordon man har! 🙃Vet inte vad ditt ny-ord betyder! Det ska jag kolla upp! Ha det bra!

 4. Boklysten skriver:

  Brorsan är lastbilschaufför och han svär dagligen över andra som inte vet hur höga/långa/breda deras bilar är…

 5. Paula Merio skriver:

  Vilket roligt nytt ord, fast kanske inte just för den som råkar ut för det! Jag gillar samma uttryck som du, Vad är det för fel på folk, är verkligen värt att säga ofta, tyvärr! Sjömanscitatet är också en av mina favoriter, oftast ett bra svar på onödiga klagomål!
  Ha en fortsatt fin helg

 6. Pingback: Fem en fredag v. 50: Sen - elisamatilda.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *