En alldeles utmärkt dag mellan två jobbpass

Skulle träffa B-M för lunch och ett besök på Stadsmuseum. Men eftersom hon fått hem två katter föreslog jag att vi skulle ses hemma hos henne och äta frukost.Katterna ska bo ett tag hos henne tills de får ett permanent hem. Hon har blivit jourhem åt Stockholms katthem.

Sessan

Maja

Maja och Sessan i fönstret

B-M dukade upp vår frukost. Jag hade haft bröd och pålägg med mig och hon höll med kaffe och paprika. Något slags smör eller margarin också, men det använder ju inte jag.

Ute var det dåligt väder, vi hade tänkt promenera in till stan. Men nu bestämde vi att ta pendeln eller tvärbanan. men när vi väl kom ut hade vädret blivit lite bättre och vi gick vägen över Årstabron till Söder och sedan ner mot Hornsgatan eftersom den såg ut att vara minst hal. Vårt mål var Blå dörren.

Det var i det närmaste fullt när vi kom fram. Men vi fick ett bord och kunde sätta oss ner och vänta på vår mat. Man måste beställa innan man får ett bord. En lite märklig ordning eftersom det kan innebära att man står där med sin mat utan sittplats. Men det hände inte oss. I alla fall inte den här gången.

Jag hade redan bestämt mig för bacon- & västerbottenostfylld kycklingfilé med rostade grönsaker, senapssås och klyftpotatis. B-M valde fisk.

Det var en jätteportion, en för grovarbetande karlar, och jag kunde inte äta upp all mat på tallriken. Vilken var synd för det var väldigt gott.

När vi ätit klart gick vi den ganska korta biten till  Stockholms Stadsmuseum. Vi började med att titta på den tillfälliga utställningen om Punken.
På hemsidan kan man läsa följande:

”Punken. Förorten. Samhället. Närvaro. Alienation. Explosion. Ebba Grön. Tant Strul. Grisen skriker. Imperiet.
Hatte Stiwenius (1949–2007) är den främste uttolkaren av punkens framväxt i Stockholm under 1970- och 1980-talet. Hans fotografier tar oss inte bara upp på scenen utan fångar livet bakom och framför den. Här möter vi människorna som i punken såg revolt och förlösande frihet. I denna upproriska tid finner Hatte Stiwenius inte bara sitt eget bildspråk utan också en tillhörighet”.

Jag tyckte det var intressant, men B-M ville hellre fortsätta till de permanenta utställningarna om Stockholm. Dem ville jag förstås också se, men hon fick gå före medan jag dröjde mig kvar bland punken.

Sedan gick vi igenom hela Stockholmsutställningen. Det är många århundraden som skildras och det är omöjligt att greppa allt på en och samma gång. Måste helt enkelt återvända ganska snart.

Så kan man ju också duka. Dödskallen pryder sin plats utan att kännas makaber.

Vi avslutade med en fika i cafeterian innan vi hämtade ut våra kläder. Sedan avskedskramades vi och jag gick till T-banan och B-M promenerade hem till Årsta igen. Jag kände inte för att gå med eftersom det började bli mörkt och det var riktigt halt på sina ställen.

Väl hemma igen satte jag mig och chillade med I vår herres hage på playTV. Det var skönt att lägga upp benen i schäslongen. Sedan blev jag sittande, hade en del att fundera över. Imorgon är en annan dag…

Det här inlägget postades i Livet, Teater, museum, kultur, musik. Bokmärk permalänken.

4 svar på En alldeles utmärkt dag mellan två jobbpass

  1. Hannas krypin skriver:

    Låter som en riktigt trevlig dag. Först med frukost och lunch och så besöket på utställningen. Hade gärna haft katter men på grund av allergi så går det inte tyvärr. Fint att ta hand om katter som behöver hjälp.

    • Kraka skriver:

      Ja, det blev en riktigt lyckad dag. Tyvärr kallar plikten idag och det blir en eftermiddag och kväll på jobbet.

  2. Znogge skriver:

    Vilken bra och trevlig dag det blev! Både gemensam frukost och sedan mat på lokal. Stockholms Stadsmuseum låter väldigt intressant och utställningarna med. Ibland är det svårt att hinna med allt vid ett besök så då får det bli ett återbesök.

    Så bra att B-M har möjlighet att vara jourhem åt katter. Det behövs många frivilliga där.

    Önskar en bra dag och ett bra arbetspass.

    Kram

    • Kraka skriver:

      Det blev verkligen en bra dag. Stadsmuseet är gratis så dit kan man gå lite när man vill utan att titta på ”allt”. Jag har några årskort på vissa museer, men det är väl strax dags att förnya dem.
      Idag är jag jobbledig och det är pluggande och städning som står på programmet. Men än så länge är det morgonkaffe.
      Ha en fin dag!
      Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *